Ζήσης Ψάλλας

Ερευνητές από Helmholtz Munich και το Γερμανικό Ινστιτούτο Ανθρώπινης Διατροφής Potsdam-Rehbrücke (DIfE) ανακάλυψαν την κυτταρική βάση και τα μονοπάτια σηματοδότησης που είναι υπεύθυνα για τη θετική επίδραση της σωματικής δραστηριότητας στηn υγεία μας. Τα ρυθμιστικά Τ κύτταρα, ένας τύπος κυττάρων του ανοσοποιητικού, διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στη διασφάλιση της σωστής μυϊκής λειτουργίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα νέα ευρήματα μπορούν να ωφελήσουν τους ανθρώπους που ζουν με παχυσαρκία ή διαβήτη τύπου 2 και επιδιώκουν να βελτιώσουν την υγεία τους μέσω της άσκησης ή να βοηθήσουν ασθενείς με μυϊκές ασθένειες. Είναι σημαντικό ότι η καλύτερη κατανόηση της συνομιλίας του ανοσοποιητικού-μυϊκού συστήματος μπορεί να συμβάλει στη μελλοντική ανάπτυξη ανοσοθεραπειών ακριβείας για τον διαβήτη και άλλες επιπλοκές.

Αν και τα ευεργετικά αποτελέσματα της άσκησης στη μεταβολική υγεία και το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ευρέως γνωστά, οι ακριβείς μηχανισμοί του τρόπου με τον οποίο η σωματική δραστηριότητα επηρεάζει τα μυϊκά κύτταρα παρέμεναν άγνωστοι μέχρι τώρα.

Η μελέτη αποκάλυψε τους μοριακούς μηχανισμούς με τους οποίους ένα εξειδικευμένο υποσύνολο ανοσοκυττάρων στο ανθρώπινο σώμα, τα ρυθμιστικά Τ κύτταρα (Tregs), ελέγχουν τη μυϊκή συνομιλία, ως απόκριση στην άσκηση, καθώς και ύστερα από μυϊκό τραυματισμό. Κατά τη διάρκεια της άσκησης μπορούν να βρεθούν εξαιρετικά λειτουργικά Tregs στους μύες, τα οποία είναι σημαντικά για τη σωστή λειτουργία, την αναγέννηση και την επισκευή των μυών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με το χειρισμό των Tregs με πολλούς τρόπους, οι συγγραφείς αποκαλύπτουν τον κεντρικό ρόλο τους στη ρύθμιση της μυϊκής λειτουργίας, της δύναμης και της επιδιόρθωσης μετά από τραυματισμό. Η ερευνητική ομάδα εντοπίζει έναν κρίσιμο μεσολαβητή αυτών των επιπτώσεων. Μια οδός σηματοδότησης που εμπλέκεται στην ανοσολογική απόκριση και σε διάφορες άλλες φυσιολογικές διεργασίες, η ιντερλευκίνη-6 δίνει σήμα στον υποδοχέα της ιντερλευκίνης (IL6R) που υπάρχει στην επιφάνεια των Τ κυττάρων. Αυτό είναι κρίσιμο για τη λειτουργικότητα των Treg που διαμεσολαβούν για τον έλεγχο της μυϊκής λειτουργίας.

Αυτά τα ευρήματα μπορούν επιπλέον να προσφέρουν μια πιθανή εξήγηση για το γιατί η αντιφλεγμονώδης θεραπεία που στοχεύει τον υποδοχέα IL6R έχει συσχετιστεί με μυϊκή αδυναμία ως παρενέργεια. Συμπερασματικά, οι νέες ανακαλύψεις υπογραμμίζουν τη σημασία της αλληλεπίδρασης μεταξύ του ανοσοποιητικού συστήματος και του μεταβολισμού σε καταστάσεις όπως ο διαβήτης και η παχυσαρκία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης