Ζήσης Ψάλλας
Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη, μια ορμόνη που ονομάζεται σεκρετίνη προκαλεί κορεσμό της πεινας ενεργοποιώντας τον καφέ λιπώδη ιστό.
Ο καφές λιπώδης ιστός είναι γνωστός για την ικανότητά του να παράγει θερμότητα ως απόκριση στην έκθεση στο κρύο. Η δραστηριότητά του έχει αποδειχθεί ότι συνδέεται με χαμηλότερο βάρος, το μεταβολισμό της γλυκόζης, καθώς και με τους μικρότερους κινδύνους καρδιαγγειακών παθήσεων.
«Η σεκρετίνη είναι μια ορμόνη που εκκρίνεται στην κυκλοφορία του αίματος από το έντερο και διεγείρει την παραγωγή πεπτικών χυμών στο πάγκρεας όταν καταναλώνουμε ένα γεύμα. Στην έρευνά μας, ανακαλύψαμε υποδοχείς σεκρετίνης στον καφέ λιπώδη ιστό υγιών ανθρώπων, κάτι που υποδηλώνει ότι επηρεάζει επίσης το καφέ λίπος. Οι εγχύσεις σεκρετίνης αύξησαν την πρόσληψη γλυκόζης στον καφέ λιπώδη ιστό και επίσης αύξησαν την ενεργειακή δαπάνη σε ολόκληρο το σώμα», ανέφερε η Sanna Laurila από το Πανεπιστήμιο του Turku.
Χρησιμοποιώντας απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η σεκρετίνη μείωσε επίσης τη δραστηριότητα του συστήματος ανταμοιβής στον εγκέφαλο όταν τα άτομα εξέταζαν φωτογραφίες νόστιμου φαγητού. Η μειωμένη όρεξη των ατόμων μπορούσε επίσης να επαληθευτεί με μια έρευνα ερωτηματολογίου και ο χρόνος μεταξύ των γευμάτων τους αυξήθηκε κατά 40 λεπτά.
Το καφέ λίπος δημιουργεί μεγάλο ενδιαφέρον από την άποψη του ελέγχου του βάρους επειδή έχει την ικανότητα να καίει λίπος αντί να το αποθηκεύει. Ωστόσο, οι άνθρωποι έχουν μια σχετικά μικρή ποσότητα καφέ λίπους, πράγμα που σημαίνει ότι τα μεταβολικά πλεονεκτήματα πιθανώς δεν μπορούν να αποδοθούν αποκλειστικά στην αυξημένη κατανάλωση ενέργειας.
Αυτή η μελέτη υπογραμμίζει τη λειτουργική συνάφεια του ανθρώπινου καφέ λίπους στον έλεγχο της ενεργειακής ισορροπίας καθώς επηρεάζει τόσο την πρόσληψη τροφής όσο και τις ενεργειακές δαπάνες.
Ο πρόσφατα ανακαλυφθείς μηχανισμός ελέγχου του κορεσμού της πείνας ανοίγει νέες ευκαιρίες για την έρευνα γύρω από την θεραπεία της παχυσαρκίας. Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να διερευνηθεί με μεγαλύτερη λεπτομέρεια τι είδους ρόλο έχει η σεκρετίνη σε μεταβολικές διαταραχές όπως το μεταβολικό σύνδρομο, η παχυσαρκία και ο διαβήτης τύπου 2.
Τα ευρήματα έχουν δημοσιευτεί στο περιοδικό Nature Metabolism.