Ζήσης Ψάλλας
Ορισμένες μελέτες έχουν προτείνει αύξηση του κινδύνου για καρκίνο λόγω κατανάλωσης καφέ και άλλες μείωση. Η πιο πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ, στην Αυστραλία, περιέλαβε 316.000 άτομα από το Ηνωμένο Βασίλειο και έδειξε ότι ο καφές δεν έχει επίδραση – ούτε καλή ούτε κακή.
Ο κατάλογος με τους παράγοντες κινδύνου για καρκίνο καλύπτει τα πάντα, από τη γενετική έως την έκθεση στον ήλιο, την καθιστική ζωή και την κατανάλωση οινοπνεύματος. Το κάπνισμα αποτελεί αιτία για το 40% όλων των μορφών καρκίνου.
Οι επιστήμονες εδώ και καιρό εμπλέκονται με την ιδέα ότι ένα από τα αγαπημένα ποτά, ο καφές, μπορεί να προκαλεί καρκίνο. Άλλες μελέτες έχουν υπερασπιστεί τον καφέ εκθειάζοντας τα αντιοξειδωτικά οφέλη από τρία φλιτζάνια την ημέρα.
Οι περισσότεροι φόβοι για τον καφέ προέρχονται από μια χημική ουσία που ονομάζεται ακρυλαμίδιο. Η ουσία δημιουργείται ως υποπροϊόν πολλών χημικών αντιδράσεων και βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα, ειδικά εκείνα που μαγειρεύονται σε υψηλές θερμοκρασίες. Αυτά περιλαμβάνουν τηγανιτές πατάτες, πατατάκια, μπισκότα και καβουρδισμένους κόκκους καφέ.
Μελέτες σε ζώα υποδεικνύουν ότι τα υψηλά επίπεδα ακρυλαμιδίου μπορεί να είναι καρκινογόνα, αλλά οι επιστήμονες δεν έχουν μπορέσει να αποδώσουν αυτό το αποτέλεσμα στον καφέ, τουλάχιστον σε χαμηλά επίπεδα.
Χωρίς συσχέτιση με τον καρκίνο
Οι ερευνητές ανέλυσαν μια βάση δεδομένων 316.497 ατόμων στο Ηνωμένο Βασίλειο, εκ των οποίων 46.155 διαγνώστηκαν με καρκίνο. Από εκείνους που ανέπτυξαν την ασθένεια, σχεδόν 7.000 υπέκυψαν σε αυτήν.
Δεν είναι σαφές από την περίληψη της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο nternational Journal of Epidemiology, πόσα φλιτζάνια καφέ οι συμμετέχοντες στη μελέτη έπιναν. Αλλά, σύμφωνα με τη μελέτη, ο καφές δεν έχει καμία επίδραση στον καρκίνο.
«Από κοινού, η πρόσληψη καφέ δεν συνδέεται με τον γενικό κίνδυνο να διαγνωστεί ή να πεθάνει κάποιος από καρκίνο», κατέληξαν οι συντάκτες της μελέτης.