Θάνος Ξυδόπουλος

Ο φυσιολογικός ρυθμός της καρδιάς κατά την ανάπαυση ενός ατόμου είναι αρκετά συνεπής με την πάροδο του χρόνου, αλλά μπορεί να διαφέρει από τους άλλους μέχρι και 70 χτύπους ανά λεπτό, σύμφωνα με μια ανάλυση δεδομένων, τη μεγαλύτερη που συλλέχθηκε ποτέ. Ο Giorgio Quer του Scripps Research Translational Institute, της La Jolla της Καλιφόρνιας και οι συνεργάτες του παρουσιάζουν τα ευρήματα στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης PLOS ONE.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη μεγαλύτερη μελέτη του είδους της μέχρι σήμερα, ο Quer και οι συνάδελφοί του ανέλυσαν αναδρομικά ανασυνδεδεμένα δεδομένα καρδιακού ρυθμού από φορητά είδη που φοριούνται για έναν μέσο όρο 320 ημερών από 92.457 άτομα από όλη την Αμερική. Συγκεντρώθηκαν περίπου 33 εκατομμύρια ημέρες καρδιακού ρυθμού συνολικά. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τα δεδομένα για να εξετάσουν τις διακυμάνσεις του ατομικού καρδιακού ρυθμού ανάπαυσης με την πάροδο του χρόνου, καθώς και μεταξύ ατόμων με διαφορετικά χαρακτηριστικά.

Η ανάλυση έδειξε ότι ο μέσος ημερήσιος ρυθμός καρδιακής ανάπαυσης ενός ατόμου μπορεί να διαφέρει έως και 70 χτύπους ανά λεπτό από τον φυσιολογικό ρυθμό ενός άλλου ατόμου. Συνολικά η ηλικία, το φύλο, ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) και η μέση ημερήσια διάρκεια του ύπνου αντιπροσώπευαν λιγότερο από το 10% της παρατηρούμενης διακύμανσης μεταξύ των ατόμων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι συγγραφείς παρατήρησαν επίσης μια μικρή εποχιακή τάση στον καρδιακό ρυθμό ηρεμίας, με ελαφρώς υψηλότερες τιμές, που παρατηρήθηκαν τον Ιανουάριο και ελαφρώς χαμηλότερες τιμές τον Ιούλιο. Διαπίστωσαν επίσης ότι μερικά άτομα μπορεί να βιώσουν περιστασιακά σύντομες περιόδους που ο καρδιακός ρυθμός ανάπαυσης διαφέρει κατά 10 ή περισσότερους χτύπους το λεπτό από το φυσιολογικό τους.

«Οι καθημερινές αλλαγές στον καρδιακό ρυθμό ανάπαυσης θα μπορούσαν να είναι το πρώτο αληθινό, εξατομικευμένο ψηφιακό ζωτικό σημάδι, το οποίο είναι τώρα δυνατό να μετρηθεί χάρη στις τεχνολογίες αισθητήρων που μπορούν να φορεθούν» είπαν οι ερευνητές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης