Ζήσης Ψάλλας

Ερευνητές από το Κέντρο Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Σαν Αντόνιο (UT Health San Antonio) ανέπτυξαν ένα φάρμακο που αποτρέπει την αύξηση του σωματικού βάρους και τις δυσμενείς ηπατικές αλλαγές σε ποντίκια που τρέφονται με δυτική δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λιπαρά σε όλη τη ζωή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Όταν δίνουμε αυτό το φάρμακο στα ποντίκια για σύντομο χρονικό διάστημα, αρχίζουν να χάνουν βάρος. Όλα γίνονται αδύνατα», δήλωσε ο Madesh Muniswamy, καθηγητής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Τέξας. Τα ευρήματα για τα οποία εργάστηκαν συνάδελφοι του Muniswamy στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια και στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ, δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Cell Reports. 

Η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε το φάρμακο διερευνώντας πρώτα πώς το μαγνήσιο επηρεάζει το μεταβολισμό, δηλαδή την παραγωγή και η κατανάλωση ενέργειας στα κύτταρα. Η ενέργεια, που προέρχεται από ένα μόριο το οποίο παράγεται στα μιτοχόνδρια και ονομάζεται ATP, τροφοδοτεί τις διαδικασίες του σώματος.

Το μαγνήσιο είναι το τέταρτο πιο άφθονο στοιχείο στο σώμα μετά το ασβέστιο, το κάλιο και το νάτριο και παίζει πολλούς βασικούς ρόλους στην καλή υγεία, συμπεριλαμβανομένης της ρύθμισης του σακχάρου στο αίμα και της αρτηριακής πίεσης και της οικοδόμησης των οστών. Αλλά οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το μαγνήσιο παίζει ρόλο την παραγωγή ενέργειας στα μιτοχόνδρια, τα οποία είναι οι σταθμοί παραγωγής ενέργειας των κυττάρων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η διαγραφή του MRS2, ενός γονιδίου που προωθεί τη μεταφορά μαγνησίου στα μιτοχόνδρια, οδήγησε σε πιο αποτελεσματικό μεταβολισμό της ζάχαρης και του λίπους στα μιτοχόνδρια. Το αποτέλεσμα: αδύνατα, υγιή ποντίκια. «Βάζει φρένο, απλώς επιβραδύνει», είπε ο συν-επικεφαλής συγγραφέας Travis R. Madaris, διδακτορικός φοιτητής στο εργαστήριο Muniswamy.

Κατόπιν αυτού, το συκώτι και οι λιπώδεις (λιπώδεις) ιστοί στα τρωκτικά δεν έδειξαν στοιχεία λιπώδους ηπατικής νόσου, μια επιπλοκή που σχετίζεται με την κακή διατροφή, την παχυσαρκία και τον διαβήτη τύπου 2.

Το φάρμακο, το οποίο οι ερευνητές ονομάζουν CPACC, επιτυγχάνει το ίδιο πράγμα. Περιορίζει την ποσότητα του μαγνησίου που μεταφέρεται στα μιτοχόνδρια. Στα πειράματα, το αποτέλεσμα ήταν και πάλι αδύνατα, υγιή ποντίκια. Το UT Health San Antonio έχει καταθέσει αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το φάρμακο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα ποντίκια χρησίμευσαν ως πρότυπο σύστημα μακροχρόνιου διατροφικού στρες από την πλούσια σε θερμίδες, ζαχαρούχα και λιπαρή διατροφή. Τα γνωστά αποτελέσματα αυτού του διατροφικού στρες είναι η παχυσαρκία, ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιαγγειακές επιπλοκές. Η μείωση του μιτοχονδριακού μαγνησίου μετρίασε τις αρνητικές επιπτώσεις του παρατεταμένου διατροφικού στρες.

«Αυτά τα ευρήματα είναι το αποτέλεσμα πολλών ετών εργασίας», είπε ο Muniswamy. «Ένα φάρμακο που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιομεταβολικών ασθενειών όπως το έμφραγμα και το εγκεφαλικό, και επίσης να μειώσει τη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του ήπατος, ο οποίος μπορεί να ακολουθήσει τη λιπώδη νόσο του ήπατος, θα έχει τεράστιο αντίκτυπο. Θα συνεχίσουμε την ανάπτυξή του».

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης