Ζήσης Ψάλλας
Το γεγονός ότι οι Αμερικανοί γιατροί αποφάσισαν να χορηγήσουν συμπλήρωμα μελατονίνης στον Ντόναλντ Τραμπ, όταν κόλλησε τον κορωνοϊό, αποτέλεσε μια έκπληξη για το ευρύ κοινό.
Η μελατονίνη απελευθερώνεται από τον αδένα του εγκεφάλου που ονομάζεται επίφυση και προετοιμάζει το σώμα να εισέλθει στον ύπνο. Τα επίπεδά της αυξάνονται τη νύχτα και μειώνονται την ημέρα. Τα συμπληρώματα μελατονίνης διατίθενται για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να κοιμηθούν καλύτερα και να ξεπεράσουν το jet lag.
Η πίστη στη μελατονίνη βασίζεται σε προηγούμενες έρευνες οι οποίες αναφέρουν ευρείας κλίμακας φυσιολογικές και φαρμακολογικές λειτουργίες της ορμόνης.
Μια δημοσίευση στο περιοδικό Virus Research τον περασμένο Αύγουστο συνόψισε τις δυνατότητες της μελατονίνης στην αντιμετώπιση των ιώσεων. Αυτές βασίζονται α) στο ότι είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που προστατεύει από τις ελεύθερες ρίζες και β) στο ότι έχει αντιφλεγμονώδη δράση που προστατεύει τους πνεύμονες από τυχόν οξεία αντίδραση του ανοσοποιητικού ως απόκριση σε ιική ή βακτηριακή λοίμωξη.
Σε ποντίκια των οποίων το κεντρικό νευρικό σύστημα μολύνθηκε από ιό που προκάλεσε εγκεφαλίτιδα, η χρήση μελατονίνης είχε ως αποτέλεσμα λιγότερη ιαιμία, μειωμένο ιικό φορτίο και λιγότερους θανάτους.
Μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή σε ασθενείς με διαβήτη και περιοδοντίτιδα έδειξε ότι η λήψη μελατονίνης 6 mg την ημέρα, για οκτώ εβδομάδες, επέφερε σημαντική μείωση δύο φλεγμονωδών κυτοκινών, της ιντερλευκίνης-6 (IL-6) και του παράγοντα νέκρωσης όγκων (TNF-α). Υπήρξε επίσης μείωση της C αντιδρώσας πρωτεΐνης, ενός γενικού δείκτη της φλεγμονής στο σώμα.
Για εγκυρότερα αποτέλεσμα, μια μετα-ανάλυση 22 τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών έδειξε ότι η λήψη συμπληρωμάτων μελατονίνης επέφερε σημαντική μείωση στις κυτοκίνες IL-6 και TNF-α.
Όλα αυτά δείχνουν ότι η μελατονίνη δεν είναι απλώς μια ορμόνη για τον ύπνο και ότι μπορεί να παίζει ρόλο στην αντιμετώπιση των ιώσεων.