Ζήσης Ψάλλας

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι εντός 24-72 ωρών από τη διακοπή της στοματικής υγιεινής, σημειώθηκε απότομη μείωση της παρουσίας «καλών στοματικών βακτηρίων» και ευεργετικών αντιφλεγμονωδών ουσιών.

Κινέζοι ερευνητές από το Institute of BioEnergy and Bioprocess Technology) και η εταιρεία Procter & Gamble, δημοσίευσαν τα ευρήματα στο περιοδικό mBio στις 9 Μαρτίου 2021.

Οι ερευνητές ζήτησαν από 40 συμμετέχοντες στη μελέτη με διαφορετικά επίπεδα ουλίτιδας να εκτελέσουν τη βέλτιστη στοματική υγιεινή για τρεις εβδομάδες. Αυτό οδήγησε σε μειωμένη ουλίτιδα και μια υγιή βάση για τη μελέτη.

Η ουλίτιδα στη συνέχεια προκλήθηκε όταν διακόπηκε η ρουτίνα της στοματικής υγιεινής κατά τη διάρκεια τεσσάρων εβδομάδων. Η επανεκκίνηση της στοματικής υγιεινής οδηγεί σε ανάκαμψη λόγω της αναστρέψιμης φύσης της ουλίτιδας.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν γενετικές αναλύσεις σχετικά με τον πληθυσμό των βακτηρίων στα ούλα των συμμετεχόντων. Πραγματοποιήθηκαν χημικές αναλύσεις των μορίων που παράγονται από τα βακτήρια και καταγράφηκαν ανοσοαποκρίσεις των συμμετεχόντων.

Μέσα σε μόλις 24-72 ώρες από τη διακοπή της στοματικής υγιεινής, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπήρξε απότομη μείωση στην παρουσία πολλών ειδών Rothia καθώς και της ουσίας βηταΐνης (betaine), η οποία έχει αναφερθεί στο παρελθόν ότι παίζει αντιφλεγμονώδη ρόλο.

Επιπλέον, υπήρξε μια γρήγορη, πλήρης ενεργοποίηση πολλών σιελογόνων  κυτοκινών -πρωτεϊνών που παράγονται από κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που σχετίζονται με τη φλεγμονή. Καθώς είχε μειωθεί η παρουσία των καλών βακτηρίων, υπήρξε απότομη αύξηση της παρουσίας των τύπων βακτηρίων που συνήθως υπάρχουν στο στόμα ασθενών με περιοδοντίτιδα, παρόλο που δεν υπήρχαν ακόμη συμπτώματα της ασθένειας.

Συνολικά, η θετική συσχέτιση με τη βηταΐνη και η αρνητική συσχέτιση με την ουλίτιδα, υποδηλώνουν ότι είδος Rothia μπορεί να είναι βακτήρια ευεργετικά για την υγεία των ούλων, συμβάλλοντας στην παραγωγή βηταΐνης.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η σύνθεση του πληθυσμού των στοματικών βακτηρίων (το στοματικό μικροβίωμα) είναι ένας καλός προγνωστικός δείκτης της ηλικίας ενός ασθενούς. Καθώς μεγαλώνει ένας άνθρωπος, βλέπουμε λιγότερα από ορισμένα είδη βακτηρίων και περισσότερα από άλλα. Οι ηλικιωμένοι, για παράδειγμα, τείνουν να έχουν πολύ λιγότερα είδη βακτηρίων Rothia.