Θάνος Ξυδόπουλος

Οι άνδρες και οι γυναίκες που αναγνωρίζονται ως γκέι, λεσβίες ή αμφιφυλόφιλοι τείνουν να παρουσιάζουν διαφορετικά χαρακτηριστικά προσωπικότητας από τους στρέιτ, ιδιαίτερα κατά τις νεότερες ηλικίες.

Αναλύοντας δεδομένα 21 μελετών που περιελάμβαναν πληροφορίες για πάνω από 375.000 άνδρες και γυναίκες οι επικεφαλής συγγραφείς Mark Allen και Davina Robson από το Πανεπιστήμιο του Wollongong, στην Αυστραλία, εξέτασαν την υπόθεση αλλαγής φύλου (γνωστή ως «gender-shift hypothesis») που προβλέπει ότι τα άτομα σεξουαλικής μειονότητας (LGB) εμφανίζουν ψυχολογικά χαρακτηριστικά του άλλου φύλου (οι ομοφυλόφιλοι άνδρες εκφράζουν περισσότερα χαρακτηριστικά γυναικείας μορφής και οι λεσβίες εκφράζουν περισσότερα χαρακτηριστικά αρσενικού τύπου).

Οι ερευνητές διερεύνησαν εάν τα πέντε βασικά γνωρίσματα προσωπικότητας (Εξωστρέφεια, Ευσυνειδησία, Δεκτικότητα, Διάθεση για νέες εμπειρίες, Νευρωτισμός) διέφεραν μεταξύ των κατηγοριών σεξουαλικού προσανατολισμού και εάν αυτές οι διαφορές είναι συνεπείς με την πάροδο της ηλικίας.

Διαπίστωσαν μικρές έως μεσαίες διαφορές μεγέθους στα χαρακτηριστικά προσωπικότητας μεταξύ των διαφορετικών σεξουαλικών προσανατολισμών, ενώ υπήρχαν επίσης ενδείξεις ότι αυτές οι διαφορές τείνουν να μειώνονται με την ηλικία.

Η ερευνητική ομάδα βρήκε ότι οι ομοφυλόφιλοι άνδρες τείνουν να είναι πιο ασταθείς συναισθηματικά, πιο ευχάριστοι και πιο ευσυνείδητοι από τους στρέιτ άνδρες. Οι λεσβίες τείνουν να είναι πιο εσωστρεφείς, λιγότερο ευχάριστες και λιγότερο ευσυνείδητες από τις στρέιτ γυναίκες. Η μελέτη έδειξε επίσης ότι οι αμφιφυλόφιλοι άνδρες και γυναίκες τείνουν να είναι πιο ανοιχτοί και πιο ευσυνείδητοι από εκείνους που αναγνωρίζονται αποκλειστικά ως γκέι ή λεσβίες.

Μέχρι τη μέση ενήλικη ζωή, ωστόσο υπήρχε μικρή διαφορά στα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας μεταξύ ατόμων με διαφορετικές σεξουαλικές ταυτότητες. Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι πορείες της προσωπικότητας κατά τη διάρκεια της ζωής των ενηλίκων μπορεί να διαφέρουν για τα άτομα σεξουαλικής μειονότητας.

Τα συμπεράσματα της έρευνας, η οποία βασίζεται σε προηγούμενες εργασίες που έχουν επικεντρωθεί σε μία ηλικιακή ομάδα, θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις για τους επαγγελματίες υγείας οι οποίοι εργάζονται με άτομα σεξουαλικής μειονότητας (LGB).

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Sex Research.