Ζήσης Ψάλλας
Ερευνητές από το Massachusetts General Hospital, στις ΗΠΑ, ήθελαν να κατανοήσουν καλύτερα τον ρόλο της χρόνιας φλεγμονής, η οποία συμβάλλει στο σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας στις αρτηρίες. Εξέτασαν πώς η σωματική δραστηριότητα επηρεάζει τη δραστηριότητα του μυελού των οστών, και συγκεκριμένα, των αιματοποιητικών βλαστοκυττάρων και των προγονικών κυττάρων (HSPCs: hematopoietic stem and progenitor cells).
Τα HSPCs μπορούν να μετατραπούν σε οποιοδήποτε είδος κυττάρων του αίματος, συμπεριλαμβανομένων των λευκών αιμοσφαιρίων που ονομάζονται λευκοκύτταρα, τα οποία προάγουν τη φλεγμονή.
Το σώμα χρειάζεται λευκοκύτταρα για να υπερασπιστεί τη μόλυνση και να αφαιρέσει ξένα σώματα. Αλλά όταν αυτά τα κύτταρα γίνονται υπερβολικά, ξεκινούν μια φλεγμονή σε μέρη όπου δεν πρέπει, συμπεριλαμβανομένων των τοιχωμάτων των αρτηριών.
Ορισμένα από τα ποντίκια έτρεχαν μέχρι και 6 μίλια τη νύχτα σε τροχούς. Μια δεύτερη ομάδα ποντικιών στεγάστηκε σε κλουβιά χωρίς τροχούς. Μετά από 6 εβδομάδες, οι ασκούμενοι ποντικοί είχαν σημαντικά μειωμένη δραστικότητα HSPC και χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονωδών λευκοκυττάρων από τα ποντίκια που κάθονταν απλά στα κλουβιά τους όλη την ημέρα.
Η άσκηση προκάλεσε την παραγωγή λιγότερης λεπτίνης, μιας ορμόνης που παράγεται από τον λιπώδη ιστό που βοηθά στον έλεγχο της όρεξης, αλλά επίσης δίνει σήμα να γίνονται τα HSPCs πιο δραστικά και να αυξάνεται η παραγωγή λευκοκυττάρων.
Επιπλέον, σε δύο μεγάλες μελέτες, η ερευνητική ομάδα ανίχνευσε υψηλά επίπεδα λεπτίνης και λευκοκυττάρων σε καθιστικούς ανθρώπους που έχουν καρδιαγγειακές παθήσεις συνδεόμενες με τη χρόνια φλεγμονή.
Τα ευρήματα προσθέτουν νέες γνώσεις στο παζλ για το πώς ο καθιστικός τρόπος ζωής επηρεάζει την καρδιαγγειακή υγεία και υπογραμμίζουν τη σημασία της τήρησης των κατευθυντήριων γραμμών για τη σωματική άσκηση.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι η μείωση των επιπέδων των λευκοκυττάρων με την άσκηση δεν έκανε τα ασκούμενα ποντίκια πιο ευάλωτα σε λοίμωξη.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Medicine.