Θάνος Ξυδόπουλος

Η αθηροσκλήρωση μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνα καρδιαγγειακά συμβάματα, όπως στεφανιαία νόσο ή περιφερική αρτηριακή νόσο, καθώς και καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ενώ οι ερευνητές δεν γνωρίζουν πλήρως τη διαδικασία της αθηροσκλήρωσης, παράγοντες όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η υψηλή χοληστερόλη και το κάπνισμα προκαλούν μεγάλη ζημιά.

Νέα έρευνα υποδεικνύει σε έναν άλλο πιθανό ένοχο: την ατμοσφαιρική ρύπανση. Η Meng Wang, επίκουρη καθηγήτρια επιδημιολογίας και περιβαλλοντικής υγείας στο Πανεπιστήμιο του Buffalo School of Public Health and Health Professions στη Νέα Υόρκη, ήταν η κύρια συγγραφέας της μελέτης.

Η Wang και οι συνάδελφοί της παρακολούθησαν κλινικά 6,619 ενήλικες ηλικίας 45-84 ετών που δεν είχαν καρδιαγγειακές παθήσεις ή άλλες καταστάσεις στην αρχή της μελέτης. Παρακολούθησαν τους εθελοντές για μια μέση περίοδο 6,5 ετών, στο πλαίσιο της Multi-Ethnic Study of Atherosclerosis.

«Χρησιμοποιήσαμε στατιστικά μοντέλα για να καταγράψουμε αν υπάρχουν σημαντικές συσχετίσεις μεταξύ της έκθεσης σε όζον και της αθηροσκλήρωσης», ανέφερε η Wang. «[Το μοντέλο] υποδηλώνει ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της μακροχρόνιας έκθεσης στο όζον και της εξέλιξης της αθηροσκλήρωσης».

Η μελέτη διαπίστωσε συσχέτιση μεταξύ της χρόνιας έκθεσης σε όζον και ενός «αυξημένου ρυθμού καρωτιδικής πάχυνσης του τοιχώματος και κινδύνου σχηματισμού νέων πλακών».

Αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν αρτηριακή βλάβη στις καρωτιδικές αρτηρίες – τα δύο μεγάλα αγγεία που παρέχουν αίμα στο κεφάλι και το λαιμό.

«Η μελέτη υποδεικνύει ότι η συσχέτιση μεταξύ μακροχρόνιας έκθεσης σε όζον και καρδιαγγειακής θνησιμότητας που παρατηρήθηκε σε μερικές μελέτες οφείλεται σε αρτηριακή βλάβη και επιτάχυνση της αθηροσκλήρωσης» σχολίασε η Wang.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Environmental Health Perspectives.