Ζήσης Ψάλλας
Η παχυσαρκία είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την υγεία του 21ου αιώνα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Σχεδόν το 60% των Γερμανών θεωρούνται υπέρβαροι, ενώ το 25% είναι παχύσαρκοι. Επιπλέον, το υπερβολικό βάρος συχνά πυροδοτεί σοβαρές δευτερογενείς ασθένειες όπως ο διαβήτης, η αρτηριοσκλήρωση ή το έμφραγμα.
Οι ανοσολογικές διεργασίες καθορίζουν την πορεία αυτής της ασθένειας. Στο πλαίσιο μιας νέας μελέτης, μια ομάδα ερευνητών από το Ludwig Maximilian University of Munich με επικεφαλής τη Δρ. Susanne Stutte και την καθηγήτρια Barbara Walzog έδειξε ότι μια δίαιτα υψηλής θερμιδικής αξίας, ακόμη και για μια περίοδο μόλις τριών εβδομάδων, έχει δραστικές επιπτώσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα.
«Ένα συγκεκριμένο είδος ανοσοκυττάρων γνωστό ως πλασματοκυτταροειδή δενδριτικά κύτταρα (pDCs: plasmacytoid dendritic cells) αρχίζει να συσσωρεύεται στον σπλαχνικό λιπώδη ιστό», εξηγεί η Stutte. Αυτός ο λιπώδης ιστός βρίσκεται στην κοιλιά και περιβάλλει τα εσωτερικά όργανα. Με δίαιτα υψηλής θερμιδικής αξίας, μικρές ομάδες κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος σχηματίζουν λεμφικές δομές μέσα σε αυτό το λίπος, με αποτέλεσμα επιβλαβείς ανοσολογικές αποκρίσεις.
«Τώρα, αυτά τα pDC στο σπλαχνικό λίπος βρίσκονται σε συνεχή κατάσταση συναγερμού και απελευθερώνουν ιντερφερόνη τύπου Ι», εξηγεί η Walzog. Αυτή η ιντερφερόνη συνήθως μεσολαβεί στον έλεγχο των λοιμώξεων, αλλά εδώ πυροδοτεί το μεταβολικό σύνδρομο: ο μεταβολισμός εκτροχιάζεται και οι δείκτες φλεγμονής αυξάνονται. Όταν η μετανάστευση των pDC στο λίπος εμποδίζεται, η αύξηση βάρους μειώνεται και η μεταβολική κατάσταση βελτιώνεται σημαντικά».
Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης, που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Immunology και η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, στη Βοστώνη, θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ανάπτυξη νέων προσεγγίσεων για μια θεραπευτική παρέμβαση του μεταβολικού συνδρόμου.