Ζήσης Ψάλλας
Σε μια ανάγνωση της αρτηριακής πίεσης υπάρχουν δύο τιμές – η «ανώτερη» που είναι η συστολική και η «κατώτερη» που είναι η διαστολική. Και οι δύο μετρήσεις προβλέπουν ανεξάρτητα η μια από την άλλη τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου. Αυτή έδειξε μια πολύ μεγάλη μελέτη του Kaiser Permanente που περιελάμβανε πάνω από 36 εκατομμύρια αναγνώσεις της πίεσης αίματος.
Η μελέτη, έρχεται σε αντίθεση με προηγούμενες δεκαετίες έρευνας που έδειχναν ότι η υψηλή συστολική πίεση είναι πιθανότερο από τη διαστολική πίεση να έχει αρνητικές επιπτώσεις.
«Αυτή η έρευνα φέρνει ένα μεγάλο αριθμό δεδομένων σε μια βασική ερώτηση και δίνει σαφή απάντηση», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ. Alexander C. Flint, ειδικός εγκεφαλικού επεισοδίου στο Kaiser Permanente. «Όπως και να δει κανείς τα δεδομένα, οι συστολικές και διαστολικές πιέσεις είναι και οι δύο σημαντικές».
Η παρούσα αναδρομική μελέτη είναι «μακράν η μεγαλύτερη του είδους της», δήλωσε ο Flint, λαμβάνοντας υπόψη 36 εκατομμύρια αναγνώσεις πίεσης αίματος που έγιναν κατά τη διάρκεια επισκέψεων ασθενών μεταξύ 2007 και 2016, από 1,3 εκατομμύρια ενήλικα άτομα, μέλη του Kaiser Permanente, μια αμερικανική ολοκληρωμένη κοινοπραξία διαχειριζόμενης φροντίδας με έδρα τη Βόρεια Καλιφόρνια.
Δεκαετίες έρευνας έδειξαν ότι η υψηλή συστολική αρτηριακή πίεση είναι πιο πιθανό να έχει αρνητικές επιπτώσεις. Ως αποτέλεσμα, οι κατευθυντήριες γραμμές για την καρδιολογία και τα εργαλεία εκτίμησης του κινδύνου επικεντρώνονταν στον ανώτερο αριθμό, με ορισμένους ειδικούς να λένε ότι ο διαστολικός αριθμός μπορεί εύλογα να αγνοηθεί, δήλωσε ο Flint.
Μετά την προσαρμογή των δεδομένων για πιθανούς συγχυτικούς παράγοντες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ενώ η συστολική πίεση έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο, τόσο η συστολική όσο και η διαστολική πίεση επηρεάζουν έντονα τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου, ανεξάρτητα από τον ορισμό που χρησιμοποιείται για την υψηλή αρτηριακή πίεση (140/90 mm Hg έναντι 130/80 mm Hg).
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine.