Ζήσης Ψάλλας

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι το πόσο ευαίσθητοι είμαστε στην παχυσαρκία και τις καρδιακές παθήσεις θα μπορούσε να καθορίζεται από το συκώτι μας. 

Χρησιμοποιώντας ένα δείγμα πολλών χιλιάδων ατόμων, επιστήμονες από το Brunel University London και το Imperial College London διαπίστωσαν ότι οι καρδιακές παθήσεις είναι πολύ πιο διαδεδομένες σε άτομα που γεννήθηκαν με ένα σύνολο γονιδίων που είχαν προηγουμένως συσχετιστεί με το μεταβολισμό του λίπους και της γλυκόζης. 

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Communications. Η γενετική ανάλυση σε άτομα ευρωπαϊκής καταγωγής βρήκε 517 τοποθεσίες που σχετίζονται με ηπατικά ένζυμα και θα μπορούσε να βοηθήσει τους κλινικούς γιατρούς να εντοπίσουν εκείνους με τον υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου στο μέλλον, ανοίγοντας ενδεχομένως το δρόμο για νωρίτερες παρεμβάσεις.

«Εξετάσαμε τα ένζυμα του ήπατος, τα οποία είναι μια αντανάκλαση της ηπατικής λειτουργίας, για να προσδιορίσουμε ποια γονίδια στο ανθρώπινο γονιδίωμα ελέγχουν τη λειτουργία του ήπατος και τι άλλο μπορεί να σχετίζεται με αυτά τα γονίδια», δήλωσε ο καθηγητής Raha Pazoki, από το Brunel University London. «Ένα από τα πράγματα που βρήκαμε, για παράδειγμα, ήταν ότι αυτά τα γονίδια συνδέονται με την παχυσαρκία και την κατανομή του λίπους στο σώμα και το ποσοστό του λίπους στο ήπαρ -εμπλέκονται στον μεταβολισμό μας και στον τρόπο με τον οποίο το σώμα επεξεργάζεται λίπη και γλυκόζη».

Για να προσδιοριστεί εάν τα γονίδια αυτά θα μπορούσαν να θεωρηθούν  αιτία καρδιακών παθήσεων, η ομάδα χρησιμοποίησε μια μέθοδο γνωστή ως Mendelian Randomisation, η οποία επαναλαμβάνει μια ελεγχόμενη, τυχαιοποιημένη δοκιμή χρησιμοποιώντας γενετικά σύνολα δεδομένων μεγάλης κλίμακας. Οι επιστήμονες εξέτασαν τα γονιδιώματα των ανθρώπων με βάση τον αριθμό των επικίνδυνων γονιδίων του ήπατος που έφεραν, και στη συνέχεια διερεύνησαν πώς τα γονίδια αυτά επηρεάζουν την ευαισθησία κάποιου σε καρδιακές παθήσεις.

«Βρήκαμε πως όταν εξετάσαμε τη στεφανιαία νόσο, για παράδειγμα, υπάρχει αφθονία νόσων σε όσους φέρουν τα επικίνδυνα ηπατικά γονίδια σε σύγκριση με εκείνους που δεν το κάνουν. Μπορούμε επομένως να πούμε ότι υπάρχει αιτιώδης σύνδεσμος μεταξύ της ηπατικής λειτουργίας και της καρδιαγγειακής νόσου».

Το δείγμα της μελέτης αντλήθηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο Biobank, μιας μεγάλης κλίμακας βιοϊατρική βάση δεδομένων μισού εκατομμυρίου Βρετανών. Η μελέτη επικύρωσε δεδομένα από το πρόγραμμα εκατομμυρίων βετεράνων των ΗΠΑ, την Ολλανδική μελέτη του Ρότερνταμ και τη μελέτη Lifeline.