Ζήσης Ψάλλας

Κατά τη διεξαγωγή μιας έρευνας φασματομετρίας μάζας, οι ερευνητές Richard van Breemen και Luying Chen συνεργάστηκαν με διάφορους βιοϊατρικούς προμηθευτές αγοράζοντας 18 παρτίδες ανθρώπινου αίματος που συγκεντρώθηκαν από δότες και υποτίθεται πως ήταν καθαρό. Οι βιοϊατρικοί προμηθευτές έλαβαν το αίμα από τράπεζες αίματος, όταν αυτό πλησίασε στην ημερομηνία λήξης του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και οι 18 παρτίδες εξετάστηκαν για ανίχνευση καφεΐνης. Σε πολλά από τα δείγματα οι ερευνητές βρήκαν επίσης ίχνη φαρμάκου για το βήχα και κατά του άγχους. Τα ευρήματα έδειξαν την πιθανότητα για μολυσμένες μεταγγίσεις αίματος και ότι το αίμα που χρησιμοποιείται για έρευνα δεν είναι απαραιτήτως καθαρό.

«Από την άποψη της ‘μόλυνσης’, η καφεΐνη δεν αποτελεί μεγάλη ανησυχία για τους ασθενείς, αν και μπορεί να είναι ένα σχόλιο για το τι καταναλώνουν οι άνθρωποι σήμερα», δήλωσε ο Chen. «Αλλά τα άλλα φάρμακα που βρίσκονται εκεί θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα πρόβλημα τόσο για τους ασθενείς, όσο και για εμάς κάνουμε αυτό το είδος έρευνας επειδή είναι δύσκολο να πάρουμε καθαρά δείγματα αίματος».

Εκτός από την καφεΐνη, η έρευνα περιελάμβανε επίσης εξέταση για την αλπραζολάμη (Xanax) την δεξτρομεθορφάνη (καταστέλλει τον βήχα) και την τολβουταμίδη, ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2. Ολόκληρος ο ομαδοποιημένος ορός ήταν απαλλαγμένος από τολβουταμίδη, αλλά 8 δείγματα περιείχαν δεξτρομεθορφάνη και 13 περιείχαν αλπραζολάμη. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Χωρίς να έχουμε κάνει μια ολοκληρωμένη έρευνα για τις τράπεζες αίματος, μπορούμε να σκεφτούμε πόσο διαδεδομένο είναι το πρόβλημα», δήλωσε ο van Breemen, διευθυντής του Ινστιτούτου Linus Pauling, στο Πανεπιστήμιο του Όρεγκον. 

«Τα βότανα είναι φυσικά προϊόντα που μπορεί να δρουν όπως τα φάρμακα», δήλωσε ο van Breemen. «Ακριβώς όπως ένα φάρμακο μπορεί να μεταβάλει τα ένζυμα που μεταβολίζουν το φάρμακο, το ίδιο μπορεί και κάνει και ένα βοτανικό συμπλήρωμα και επίσης είναι πιθανόν τα συνταγογραφούμενα φάρμακα και τα βότανα να αλληλεπιδρούν. Έτσι είναι ανάγκη να αναζητήσουμε αυτές τις αλληλεπιδράσεις».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Pharmaceutical and Biomedical Analysis.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης