Ζήσης Ψάλλας
Πολλές νέες μητέρες βιώνουν ανεπιθύμητες και ενοχλητικές σκέψεις για
να βλάψουν σκόπιμα τα μωρά τους, αλλά η πιθανότητα να βλάψουν πραγματικά το νεογέννητο είναι μικρή, σύμφωνα με μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας (UBC).
«Αυτό που γνωρίζουμε τώρα είναι πως όταν οι σκέψεις είναι ανεπιθύμητες και παρεμβατικές, η μητέρα δεν κινδυνεύει περισσότερο να πληγώσει το βρέφος της από τις γυναίκες που αναφέρουν απλώς τυχαίες σκέψεις, επειδή αυτές οι σκέψεις είναι πραγματικά φυσιολογικές και συμβαίνουν συνεχώς», είπε η Δρ. Nichole Fairbrother, κλινική αναπληρώτρια καθηγήτρια στο τμήμα ψυχιατρικής του UBC.
Παρόλο που οι ανεπιθύμητες, παρεμβατικές σκέψεις να βλάψουν το βρέφος τους σκόπιμα δεν φαίνεται να συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο να βλάψουν το βρέφος, υπάρχουν ενδείξεις ότι μεταξύ των ευάλωτων γυναικών, αυτού του είδους οι σκέψεις μπορεί να οδηγήσουν στην ανάπτυξη ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής (postpartum obsessive-compulsive) .
Η αναγνώριση της διάκρισης μεταξύ σκέψεων που είναι απολύτως φυσιολογικές έναντι εκείνων που μπορεί να υποδεικνύουν ανάγκη για θεραπεία -και εκείνων που μπορεί να σηματοδοτούν απειλή για το μωρό- θα μπορούσε να ενθαρρύνει την καλύτερη επικοινωνία μεταξύ των εργαζομένων στον τομέα της υγείας και των νέων μητέρων σε μια δύσκολη περίοδο.
«Η ανησυχία μου αυτή τη στιγμή είναι ότι υπάρχει τόσο λίγη κατανόηση και εκπαίδευση σχετικά με αυτό, που οι αποκαλύψεις μπορεί να πυροδοτήσουν απαντήσεις που δεν είναι χρήσιμες», είπε η Fairbrother. «Έχουμε παραδείγματα γυναικών που έπασχαν από ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή μετά τον τοκετό και απομάκρυνση του παιδιού από τη φροντίδα τους επειδή η κατανόηση αυτού ήταν πολύ κακή».
Από τις 763 γυναίκες που ρωτήθηκαν μετά τον τοκετό, 388 παρείχαν δεδομένα μέσω ερωτηματολογίων και συνεντεύξεων προκειμένου να αξιολογηθούν οι «ανεπιθύμητες, παρεμβατικές σκέψεις» που σχετίζεται με βλάβες προς το βρέφος, της ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και της μητρικής επιθετικότητας προς το βρέφος. Μεταξύ των 151 γυναικών που ανέφεραν σκέψεις για σκόπιμη βλάβη, τέσσερις είπαν ότι συμπεριφέρθηκαν επιθετικά προς το βρέφος. Ο εκτιμώμενος επιπολασμός είναι 2,6% σε σύγκριση με το 3,1% στις γυναίκες που δεν ανέφεραν αυτόν τον ιδεασμό. Με άλλα λόγια, υπήρχε μικρή διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων.