Ζήσης Ψάλλας

Οι αλλεργικές αντιδράσεις λόγω μετάγγισης (AΑΜ), μια δυνητικά απειλητική για τη ζωή παρενέργεια των μεταγγίσεων αίματος με ασαφείς μηχανισμούς, μπορεί να συνδέονται με τροφικές αλλεργίες σε παιδιατρικούς ασθενείς, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη επιστημόνων από την Ιαπωνία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι μεταγγίσεις αίματος συχνά σώζουν ζωές σε διάφορα ιατρικά περιβάλλοντα. Απαιτούνται όχι μόνο μετά από σοβαρή απώλεια αίματος λόγω χειρουργικής επέμβασης ή τραύματος, αλλά και ως τυπική θεραπεία για ορισμένες αιματολογικές διαταραχές όπως η αναιμία και η δρεπανοκυτταρική αναιμία. Ωστόσο, οι μεταγγίσεις αίματος μπορεί να έχουν σοβαρές παρενέργειες, με τις αλλεργικές αντιδράσεις μετάγγισης να είναι ιδιαίτερα διαδεδομένες στα παιδιά.

Αν και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι AΑΜ προκαλούνται από αλλεργία τύπου 1 που προκαλείται από την ανοσοσφαιρίνη Ε (IgE) (ή «άμεση υπερευαισθησία»), τα υπεύθυνα αλλεργιογόνα δεν είναι πάντα γνωστά. Σε αυτό το πλαίσιο, μια ερευνητική ομάδα ξεκίνησε να βρει περισσότερες απαντήσεις.

Στη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Allergy, οι ερευνητές εστίασαν την προσοχή τους σε αυτό που μπορεί να φαινόταν απίθανος ύποπτος. Ο Δρ. Ryu Yanagisawa, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης, εξηγεί: «Στην προηγούμενη μελέτη μας, διαπιστώσαμε ότι οι παιδιατρικοί ασθενείς με τροφικές αλλεργίες ήταν χαρακτηριστικά πιο επιρρεπείς σε AΑΜ. Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι τροφικές αλλεργίες είναι επίσης πιο διαδεδομένες στα παιδιά, αποφασίσαμε να διερευνήσουμε εάν η τροφή που έτρωγε ο δότης πριν δώσει αίμα θα μπορούσε να συσχετιστεί με την ανάπτυξη ATR σε παιδιά με τροφικές αλλεργίες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μεταξύ Μαΐου 2022 και Δεκεμβρίου 2023, οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα αίματος από περισσότερους από 100 παιδιατρικούς ασθενείς με διαγνωσμένες τροφικές αλλεργίες στα αυγά, το σιτάρι ή το γάλα. Συνέλεξαν επίσης αίμα από δύο υγιείς δότες πριν και μετά την ουσιαστική κατάποση αυτών των προϊόντων διατροφής και εξήγαγαν τον ορό.

Λίγο μετά τη συλλογή αίματος από κάθε αλλεργικό ασθενή, οι ερευνητές πραγματοποίησαν τεστ ενεργοποίησης βασεόφιλων (BATs). Όπως υποδηλώνει το όνομα, αυτές οι δοκιμές αξιολογούν την ενεργοποίηση των βασεόφιλων, ενός συγκεκριμένου τύπου λευκών αιμοσφαιρίων που εμπλέκονται έντονα στις αλλεργικές αντιδράσεις. Είναι ενδιαφέρον ότι σε ασθενείς με αλλεργία στα αυγά, τα επίπεδα ΒΑΤ ήταν σημαντικά υψηλότερα όταν το αίμα εκτέθηκε στον ορό των δοτών που είχαν φάει αυγά. Επιπλέον, ο ορός που ελήφθη από δείγματα αιμοδότη που συλλέχθηκαν τέσσερις ώρες μετά την κατάποση αυγού είχε ως αποτέλεσμα σημαντικά υψηλότερα επίπεδα από αυτά που συλλέχθηκαν δύο ώρες μετά την κατάποση αυγού. Τα αποτελέσματα για το γάλα και το σιτάρι ήταν πιο ποικίλα.

Οι ερευνητές αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν δοκιμές από 16 επιπλέον δότες για να αποκτήσουν βαθύτερες γνώσεις και να δώσουν μεγαλύτερη βαρύτητα στα αποτελέσματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αν και παρατηρήθηκαν κάποιες διαφορές μεταξύ των δωρητών, δείγματα αίματος που ελήφθησαν μετά την κατάποση αυγού, γενικά ενεργοποίησαν τα βασεόφιλα σε περιπτώσεις αλλεργίας στο αυγό με υψηλά επίπεδα IgE ειδικά για το ασπράδι του αυγού», σχολιάζει ο Δρ. Yanagisawa. «Ομοίως, τα αυξημένα επίπεδα BAT σε ασθενείς με αλλεργίες στο γάλα και στο σιτάρι συσχετίστηκαν με τα ειδικά για το αλλεργιογόνο επίπεδα IgE».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης