Ερευνητές από το QIMR Berghofer Medical Research Institute, στην Αυστραλία, ανακάλυψαν συναρπαστικά νέα στοιχεία που αποδεικνύουν γιατί τα άτομα με τριχόπτωση μπορεί να είναι πιο ευαίσθητα σε θανατηφόρους καρκίνους του δέρματος.
Οι ερευνητές οδήγησαν μια ολοκληρωμένη έρευνα σχετικά με τη σχέση μεταξύ της φαλάκρα στους άρρενες και καρκίνων του δέρματος. Τα ευρήματά τους δημοσιεύονται στο περιοδικό Nature Communications.
Η τριχόπτωση σχετίζεται με υψηλότερα ποσοστά καρκίνου του δέρματος και η ερευνητική ομάδα ήθελε να καταλάβει γιατί και είτε να επιβεβαιώσει είτε να ανατρέψει μακροχρόνιες υποθέσεις. Ο επικεφαλής ερευνητής Jue-Sheng Ong δήλωσε ότι ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για το αν ο σύνδεσμος οδηγήθηκε από τεστοστερόνη ή έκθεση στον ήλιο.
«Τα επίπεδα τεστοστερόνης είναι ο κύριος μοχλός της ανδρικής φαλάκρας και ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι μπορεί επίσης να συμβάλλουν σε αυτόν τον αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του δέρματος σε άτομα με τριχόπτωση», είπε ο Ong.
«Η πιο προφανής εξήγηση είναι ότι οι άνθρωποι με τριχόπτωση λαμβάνουν μεγαλύτερη έκθεση στον ήλιο στο κεφάλι και το λαιμό τους. Ψάξαμε να βρούμε σαφείς απαντήσεις και, όπως ήταν αναμενόμενο, φαίνεται ότι η πιο κοινή λογική εξήγηση είναι η σωστή. Οι φαλακροί άνδρες είναι πιο ευάλωτοι σε βλάβες από τον ήλιο και καρκίνο του δέρματος επειδή έχουν λιγότερη προστασία από τα μαλλιά τους».
Αν και η εξήγηση μπορεί να φαίνεται αυτονόητη, η ερευνητική ομάδα χρειάστηκε να εκτελέσει εκτενείς γενετικές αναλύσεις για να παράσχει τεκμηριωμένη εικόνα για τη σχέση μεταξύ φαλάκρας και καρκίνου του δέρματος.
«Είναι σημαντικό να διερευνήσουμε και να αποδείξουμε την αιτιότητα για να ενημερώσουμε την καλύτερη τεκμηριωμένη πρόληψη για θανατηφόρους καρκίνους του δέρματος -ακόμα κι αν οι απαντήσεις φαίνονται προφανείς», δήλωσε ο ανώτερος ερευνητής, αναπληρωτής καθηγητής Matthew Law. «Τα προγράμματα υγείας και οι παρεμβάσεις δεν μπορούν να καθοδηγούνται από υποθέσεις. Πρέπει να υποστηριχθούν από αποδεικτικά στοιχεία για να λειτουργήσουν. Οι ερευνητές ανέλυσαν γενετικά δεδομένα για πάνω από 29.000 περιπτώσεις μελανώματος και καρκίνου κερατινοκυττάρων, που είναι διαθέσιμα από την μελέτη-ορόσημο QSkin Study and Melanoma Institute Australia.
Επίσης, ενσωμάτωσαν γενετικά ευρήματα μεγάλης κλίμακας για την τεστοστερόνη και την τριχόπτωση, για να διαπιστώσουν εάν τα γονίδια που προδιαθέτουν τους ανθρώπους σε υψηλή τεστοστερόνη ή φαλάκρα επηρεάζουν τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος.
«Δεν βρήκαμε στοιχεία ότι τα επίπεδα τεστοστερόνης παίζουν σημαντικό ρόλο στη σχέση μεταξύ της φαλάκρας και του καρκίνου του δέρματος», είπε ο Ong. «Είναι ενδιαφέρον ότι βρήκαμε μια επικάλυψη μεταξύ γονιδίων που προκαλούν τριχόπτωση και γονιδίων που επηρεάζουν το χρώμα ή τη μελάγχρωση του δέρματος. Το χρώμα του δέρματος είναι ένας γνωστός παράγοντας κινδύνου για καρκίνο του δέρματος και αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η μελάγχρωση μπορεί επίσης να συμβάλει σε αυτόν τον αυξημένο κίνδυνο σε άτομα με απώλεια τριχών. Ωστόσο, η πλειοψηφία αυτής της σχέσης μεταξύ της φαλάκρας και του καρκίνου του δέρματος εξακολουθεί να εξηγείται από την αυξημένη έκθεση στον ήλιο».
Τα γενετικά ευρήματα υποστηρίχθηκαν από περαιτέρω ανάλυση των καρκίνων του δέρματος σε άτομα με τριχόπτωση, κατηγοριοποιημένη ανά ανατομική περιοχή. Διαπιστώθηκε ότι η φαλάκρα σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος στην περιοχή του κεφαλιού και του λαιμού, καθώς τα άτομα με τριχόπτωση είναι πιο πιθανό να εκτίθενται περισσότερο στον ήλιο γύρω από αυτά τα μέρη του σώματος.
Η έρευνα για τους γενετικούς παράγοντες του καρκίνου του δέρματος ήταν κρίσιμη.