Ζήσης Ψάλλας

Μια διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες μπορεί να αυξήσει τη συχνότητα εμφάνισης ασθενειών που χαρακτηρίζονται από χρόνια φλεγμονή (όπως π.χ. ο διαβήτης), σύμφωνα με ερευνητές από το Ινστιτούτο Βιοϊατρικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Γεωργίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μελέτη χρησιμοποίησε ποντίκια για να διερευνήσει πώς η αλλαγή από μια διατροφή με βάση τα σιτηρά σε μια πολύ επεξεργασμένη διατροφή δυτικού τύπου με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά επηρεάζει τη μόλυνση από το Citrobacter rodentium, το οποίο προκαλεί μόλυνση που μοιάζει με αυτή του Escherichia coli στους ανθρώπους. 

Το μικροβίωμα του εντέρου παρέχει ορισμένα οφέλη, όπως η προστασία ενός ξενιστή από τη μόλυνση των παθογόνων. Αυτοί οι μικροοργανισμοί επηρεάζονται από περιβαλλοντικούς παράγοντες, ιδίως από τη διατροφή, και σε μεγάλο βαθμό από σύνθετους υδατάνθρακες όπως είναι οι φυτικές ίνες.

Μια διατροφή δυτικού τύπου περιέχει υψηλές ποσότητες μεταποιημένων τροφίμων, κόκκινο κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε σάκχαρα και προσυσκευασμένα τρόφιμα, χωρίς φυτικές ίνες που είναι απαραίτητες για την υποστήριξη της μικροβιολογίας του εντέρου. Οι αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες, ειδικά η έλλειψη φυτικών ινών, πιστεύεται ότι συμβάλλει στην αύξηση του επιπολασμού χρόνιων φλεγμονωδών παθήσεων όπως η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, το μεταβολικό σύνδρομο και ο καρκίνος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αλλαγή της τυπικής διατροφής των ποντικών από σιτηρά σε μια διατροφή δυτικού τύπου με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και χαμηλή σε φυτικές ίνες, είχε ως αποτέλεσμα την ταχεία μείωση του αριθμού των βακτηρίων του εντέρου. Τα ποντίκια που τρέφονταν με διατροφή δυτικού τύπου συχνά δεν μπορούσαν να εκκαθαρίσουν το παθογόνο Citrobacter rodentium από το παχύ έντερο. Ήταν επίσης επιρρεπή σε ανάπτυξη χρόνιας λοίμωξης όταν μολύνθηκαν ξανά από το ίδιο παθογόνο.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η διατροφή δυτικού τύπου μειώνει τον αριθμό των βακτηρίων του εντέρου και προωθεί την εισβολή μικροβίων στο έντερο, επηρεάζοντας ενδεχομένως την ετοιμότητα του ανοσοποιητικού συστήματος και την άμυνα του οργανισμού.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό PLOS Pathogens.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης