Ζήσης Ψάλλας

Μια μελέτη που έγινε από ερευνητές του Washington University School of Medicine, στο Σεντ Λούις, αποκαλύπτει ότι οι δίαιτες υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες αυξάνουν την αθηροσκλήρωση.

Οι ερευνητές μελέτησαν ποντίκια που ακολουθούσαν δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά για να προκαλέσουν σκόπιμα αθηροσκλήρωση ή συσσώρευση πλακών στις αρτηρίες.  

Ορισμένα από τα ποντίκια έλαβαν δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά που ήταν επίσης υψηλή σε πρωτεΐνες και άλλα ποντίκια τράφηκαν με μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και χαμηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες.

«Δύο κουταλιές πρωτεΐνης σε σκόνη σε ένα milkshake ή ένα smoothie προσθέτουν περίπου 40 γραμμάρια πρωτεΐνης, σχεδόν ισοδύναμο με την καθημερινή συνιστώμενη πρόσληψη» δήλωσε ο Babak Razani, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής. 

Τα ποντίκια στη διατροφή με πολλά λιπαρά και πρωτεΐνες ανέπτυξαν χειρότερη αθηροσκλήρωση -περίπου 30% περισσότερη πλάκα στις αρτηρίες- από τα ποντίκια που τρέφονταν με πολλά λιπαρά και φυσιολογική ποσότητα πρωτεΐνης, παρά το γεγονός ότι τα ποντίκια με την περισσότερη πρωτεΐνη δεν κέρδισαν βάρος, σε αντίθεση με αυτά που έλαβαν πολλά λιπαρά και φυσιολογική ποσότητα πρωτεΐνης.

Η πλάκα περιέχει ένα μείγμα λίπους, χοληστερόλης, κατάλοιπων ασβεστίου και νεκρών κυττάρων. Οι προηγούμενες εργασίες από την ομάδα του Razani και άλλες ερευνητικές ομάδες έδειξαν ότι τα ανοσοκύτταρα που ονομάζονται μακροφάγα λειτουργούν για να εκκαθαρίσουν την πλάκα στις αρτηρίες. Ωστόσο το περιβάλλον μέσα στην πλάκα μπορεί να συντρίψει αυτά τα κύτταρα και, όταν αυτά τα κύτταρα πεθαίνουν, κάνουν το πρόβλημα χειρότερο, συμβάλλοντας στη συσσώρευση πλάκας και αυξάνοντας την πολυπλοκότητα των πλακών.

Για να καταλάβουν πώς η υψηλή διατροφική πρωτεΐνη μπορεί να αυξήσει την πολυπλοκότητα της αθηρωματικής πλάκας, ο Razani και οι συνεργάτες του μελέτησαν τη διαδρομή που ακολουθεί η πρωτεΐνη μετά την πέψη και τη διάσπασή της σε αμινοξέα.

Διαπίστωσαν ότι η περίσσεια αμινοξέων από μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες ενεργοποιεί μια πρωτεΐνη στα μακροφάγα που ονομάζεται mTOR και η οποία δίνει το μήνυμα στα κύτταρα να αναπτυχθούν αντί να ασκήσουν τα εκκαθαριστικά του καθήκοντα. Τα σήματα από την mTOR κλείνουν την ικανότητα των μακροφάγων να εκκαθαρίζουν τα τοξικά απόβλητα της πλάκας και αυτό καταλήγει σε μια αλυσίδα συμβάντων που οδηγεί στο θάνατο των μακροφάγων.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Metabolism.