Θάνος Ξυδόπουλος
Για πρώτη φορά, μια μελέτη, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Μπέργκεν και το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης (ISGlobal), διαπίστωσε ότι η διαβίωση σε μια πιο πράσινη γειτονιά συνδέεται με την ηλικία έναρξης της εμμηνόπαυσης.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό International International, εξέτασε δεδομένα για 1.955 γυναίκες από εννέα χώρες (Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, Ηνωμένο Βασίλειο, Σουηδία, Εσθονία, Ισλανδία και Νορβηγία) οι οποίες συμμετείχαν στην Έρευνα της Ευρωπαϊκής Κοινότητας για την Αναπνευστική Υγεία (ECRHS: European Community Respiratory Health Survey).
Για μια περίοδο 20 ετών, οι συμμετέχουσες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τους παράγοντες υγείας και τον τρόπο ζωής τους και υποβλήθηκαν σε δειγματοληψία αίματος. Η διαθεσιμότητα και η έκταση του πράσινου χώρου στις γειτονιές τους υπολογίστηκαν επίσης.
Κατά μέσο όρο, η ηλικία έναρξης της εμμηνόπαυσης ήταν τα 51,7 έτη για τις γυναίκες που ζούσαν στις πιο πράσινες περιοχές και τα 50,3 έτη για εκείνες που κατοικούσαν σε περιοχές με λίγο πράσινο χώρο.
Εκτός από τους γενετικούς παράγοντες, η ηλικία έναρξης της εμμηνόπαυσης επηρεάζεται από τον τρόπο ζωής, όπως το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η σωματική δραστηριότητα και η χρήση από του στόματος αντισυλληπτικών.
«Γνωρίζουμε ότι το στρες αυξάνει το επίπεδο της κορτιζόλης στο αίμα και πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η έκθεση σε χώρους πρασίνου μειώνει αυτή την ορμόνη» εξήγησε ο Kai Triebner, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο ISGlobal και επικεφαλής της μελέτης.
«Τα χαμηλά επίπεδα κορτιζόλης έχουν συσχετιστεί με αυξημένα επίπεδα οιστραδιόλης, μιας σημαντικής γυναικείας ορμόνης. Ίσως οι γυναίκες που ζουν κοντά σε πράσινο έχουν χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης, πράγμα που τους επιτρέπει να διατηρούν υψηλότερα επίπεδα οιστραδιόλης, γεγονός που με τη σειρά του μπορεί να καθυστερήσει την έναρξη της εμμηνόπαυσης. Η έκθεση στο πράσινο συνδέεται επίσης με χαμηλότερο κίνδυνο ορισμένων παθήσεων ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη η οποία σχετίζεται με την έναρξη της εμμηνόπαυσης».