Ζήσης Ψάλλας
Η μεγαλύτερη μελέτη που έγινε ποτέ με τη χρήση της γενετικής ως μέτρηση της σωματικής δραστηριότητας και την επίδραση που έχει στον καρκίνο του προστάτη, αποκαλύπτει ότι η άσκηση αποτελεί σημαντικό προστατευτικό παράγοντα.
Στην μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Epidemiology, περιελήφθησαν περισσότεροι από 140.000 άνδρες, εκ των οποίων οι 80.000 είχαν καρκίνο του προστάτη.
Η μελέτη, διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ και συγχρηματοδοτήθηκε από το Παγκόσμιο Ταμείο Καρκινικής Έρευνας (WCRF: World Cancer Research Fund) και από το Cancer Research UK.
Διαπίστωσε ότι τα άτομα με μια παραλλαγή της αλληλουχίας του DNA που τους καθιστά πιο πιθανό να είναι σωματικά ενεργά, είχαν 51% χαμηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη από όσους δεν είχαν αυτή την αλληλουχία. Είναι σημαντικό ότι τα ευρήματα σχετίζονται με τη συνολική σωματική δραστηριότητα και όχι με την έντονη άσκηση.
Η παρούσα μελέτη, η οποία χρησιμοποίησε τη γενετική ως έναν κατά προσέγγιση δείκτη για τη σωματική δραστηριότητα, δείχνει ότι η σωματική δραστηριότητα μπορεί στην πραγματικότητα να έχει μεγάλο αντίκτυπο στον κίνδυνο του καρκίνου του προστάτη. Μέχρι σήμερα έχουν υπάρξει λίγες ενδείξεις για τρόπους μείωσης του κινδύνου καρκίνου του προστάτη εκτός από τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους.
H Δρ. Sarah Lewis, λέκτορας στην γενετική επιδημιολογία στο Bristol Medical School και επικεφαλής της έρευνας, δήλωσε: «Αυτή η μελέτη είναι η μεγαλύτερη που έγινε ποτέ στο είδος και χρησιμοποιεί μια σχετικά νέα μέθοδο η οποία συμπληρώνει τις παρατηρητικές μελέτες. Υποδηλώνει ότι θα μπορούσε να υπάρξει μεγαλύτερη επίδραση της σωματικής δραστηριότητας στον καρκίνο του προστάτη από ό, τι είχε προηγουμένως θεωρηθεί, οπότε ελπίζουμε ότι θα ενθαρρύνουμε τους άνδρες να είναι πιο δραστήριοι. Oσο πιο ενεργός είναι κάποιος, τόσο το καλύτερο. Θα συνιστούσαμε στους άνδρες να είναι τόσο σωματικά δραστήριοι όσο μπορούν».