Θάνος Ξυδόπουλος
Συνήθως όταν μιλάμε για παχυσαρκία συστήνεται η απώλεια βάρους μέσω άσκησης, αλλά ακούμε μόνο για αερόβια άσκηση. Αρκετοί άνθρωποι όμως που προσπαθούν να χάσουν βάρος δεν μπορούν να κάνουν αερόβια άσκηση. Ννιώθουν άβολα με το να κάνουν 30-40 λεπτά διάδρομο ή ποδήλατο. Μπορεί να τραυματίσουν γόνατα, αρθρώσεις, συνδέσμους επειδή έχουν μεγάλο βάρος. Αυτοί μπορούν να πάνε στο γυμναστήριο και να έχουν θετικά αποτελέσματα. Αυτό έδειξε μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Obesity Reviews.
Παρά την κοινή πεποίθηση ότι η αερόβια άσκηση είναι απαραίτητη για την απώλεια βάρους, μια μελέτη του Πανεπιστημίου Edith Cowan (ECU) που διεξήχθη στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Ιατρικής Άσκησης (EMRI) διαπίστωσε ότι η προπόνηση με αντιστάσεις μπορεί επίσης να έχει θετικά αποτελέσματα -σε συνδυασμό με τη μείωση της πρόσληψης θερμίδων.
Τα ευρήματα έδειξαν ότι η προπόνηση με αντιστάσεις μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στο λίπος, τη μυϊκή μάζα και την απώλεια βάρους. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την προπόνηση με αντιστάσεις και να επιτύχουμε ουσιαστικά αποτελέσματα μαζί με μια δίαιτα που βασίζεται στη μείωση των θερμίδων.
Αν συγκρίνετε τη βιβλιογραφία, αυτά τα αποτελέσματα είναι παρόμοια με την αερόβια άσκηση που συνοδεύει τον θερμιδικό περιορισμό, είπαν οι ερευνητές. Και πρόσθεσαν ότι είναι σημαντικό οι άνθρωποι που μάχονται με την παχυσαρκία να έχουν επιλογές πέρα από την αερόβια άσκηση προκειμένου να χάσουν βάρος.
Η μελέτη έδειξε ότι η προπόνηση με αντιστάσεις ήταν αποτελεσματική στην αποφυγή απώλειας μυϊκής μάζας όταν μειώνεται ο αριθμός των θερμίδων που καταναλώνονται.
Συμπεριλήφθηκαν 114 δοκιμές με 4.184 συμμετέχοντες. Οι παρεμβάσεις που περιελάμβαναν προπόνηση με αντιστάσεις και θερμιδικό περιορισμό ήταν οι πιο αποτελεσματικές για τη μείωση του ποσοστού σωματικού λίπους. Η προπόνηση με αντιστάσεις μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της μυϊκής μάζας κατά τη διάρκεια μιας δίαιτας με θερμιδικό περιορισμό και αυτό είναι σημαντικό.
Επίσης, αρκετές μυοκίνες, συμπεριλαμβανομένης της μυοστατίνης, της ιντερλευκίνης 6 (IL-6), και του εγκεφαλικού νευροτροφικού παράγοντα (BDNF: brain-derived neurotrophic factor), εκφράζονται και απελευθερώνονται με τη μυϊκή σύσπαση και μπορεί να ευθύνονται για την προστασία έναντι των προφλεγμονωδών αδιποκινών υπό συνθήκες παχυσαρκίας.