Θάνος Ξυδόπουλος
Μια μελέτη μεγάλης κλίμακας ανέλυσε 415.980 ηλεκτρονικά ιατρικά αρχεία ηλικιωμένων στην Αγγλία. Η έρευνα διεξήχθη αφού ορισμένες χώρες άλλαξαν τις κατευθυντήριες γραμμές για την αρτηριακή πίεση για να ενθαρρύνουν τους γιατρούς να λάβουν μέτρα για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης σε μια προσπάθεια βελτίωσης των αποτελεσμάτων της υγείας. Οι οδηγίες του Ηνωμένου Βασιλείου για την αρτηριακή πίεση βρίσκονται σε ασφαλείς παραμέτρους για όλους. Ωστόσο η προηγούμενη έρευνα δεν έχει εξετάσει τις επιπτώσεις στους ευάλωτους ηλικιωμένους ενήλικες, οι οποίοι συχνά παραλείπονται από τις δοκιμές.
Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι άτομα ηλικίας 75 ετών και άνω με χαμηλή αρτηριακή πίεση (κάτω από 130/80) είχαν αυξημένα ποσοστά θνησιμότητας κατά την παρακολούθηση, σε σύγκριση με τα άτομα με φυσιολογική αρτηριακή πίεση. Αυτό ήταν ιδιαίτερα έντονο στα «ευπαθή» άτομα, τα οποία είχαν 62% αυξημένο κίνδυνο θανάτου κατά τη διάρκεια της δεκαετούς παρακολούθησης.
Αν και η υψηλή αρτηριακή πίεση αύξησε τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών επεισοδίων, όπως οι καρδιακές προσβολές, δεν συνδέεται με υψηλότερη θνησιμότητα σε ευάλωτους ενήλικες άνω των 75 ετών. Οι ηλικιωμένοι ηλικίας 85 ετών και άνω με αυξημένη αρτηριακή πίεση είχαν στην πραγματικότητα μειωμένα ποσοστά θνησιμότητας, σε σχέση με τα άτομα που είχαν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, ανεξάρτητα από το αν ήταν ευάλωτοι ή όχι.
Η Jane Masoli, γηρίατρος, η οποία ηγήθηκε της μελέτης στο πλαίσιο της διδακτορικής της διατριβής στο Πανεπιστήμιο του Exeter, δήλωσε: «Σε διεθνές επίπεδο, οι κατευθυντήριες γραμμές κινούνται προς αυστηρούς στόχους αρτηριακής πίεσης, αλλά τα ευρήματά μας δείχνουν ότι αυτό μπορεί να μην είναι κατάλληλο στους πιο ευπαθείς ηλικιωμένους. Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθεί εάν ο επιθετικός έλεγχος της αρτηριακής πίεσης είναι ασφαλής σε ενήλικες και, στη συνέχεια, για ποιες ομάδες ασθενών μπορεί να υπάρχει όφελος, ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε πιο εξατομικευμένη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης σε ηλικιωμένους ενήλικες».
Η ίδια πρόσθεσε: «Γνωρίζουμε ότι η θεραπεία της αρτηριακής πίεσης βοηθά στην πρόληψη των εγκεφαλικών επεισοδίων και των καρδιακών προσβολών και δεν θα συμβουλεύαμε οποιονδήποτε να σταματήσει να παίρνει τα φάρμακά του εκτός αν καθοδηγείται από τον γιατρό του».