Ζήσης Ψάλλας
Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Μπάφαλο παρέχει παθοφυσιολογικά στοιχεία για την επίδραση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην καρδιαγγειακή νόσο στην Κίνα. Η μελέτη διεξήχθη σε 8.867 Κινέζους ενήλικες ηλικίας 25 έως 92 ετών. Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο JAMA Network Open, είναι σημαντικά.
«Η μελέτη αυτή μπορεί να αποδείξει ότι η στεφανιαία αθηροσκλήρωση είναι μια παθολογική οδός μέσω της οποίας η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από στεφανιαία νόσο», ανέφερε η πρώτη συγγραφέας Meng Wang, επίκουρη καθηγήτρια επιδημιολογίας και περιβαλλοντικής υγείας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας.
«Το εύρημα θα συμβάλλει στην κατανόηση των επιπτώσεων των ατμοσφαιρικών ρύπων παγκοσμίως, παρέχοντας τόσο τα απαραίτητα, τοπικά παραγόμενα δεδομένα όσο και υποστηρικτικά στοιχεία για την ενημέρωση της διαδικασίας ρύθμισης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε παγκόσμια κλίμακα», πρόσθεσε η Wang.
Η αθηροσκλήρωση αναφέρεται στη συσσώρευση πλάκας ή λιπαρών καταλοίπων στα τοιχώματα των αρτηριών, τα οποία με την πάροδο του χρόνου περιορίζουν τη ροή του αίματος. Αυτό τελικά μπορεί να προκαλέσει θρόμβο αίματος με αποτέλεσμα μια καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.
Η μελέτη επικεντρώθηκε στα επίπεδα διοξειδίου του αζώτου και PM2,5 αιωρούμενα σωματίδια τα οποία είναι πολύ μικρά και μπορούν εύκολα να εισπνευστούν προκαλώντας σοβαρά προβλήματα υγείας. Εξέτασε επίσης την εγγύτητα της κυκλοφορίας των οχημάτων και χρησιμοποίησε το διοξείδιο του αζώτου ως δείκτη των εκπομπών ρύπων από τα οχήματα. Έδειξε ότι ο κίνδυνος υψηλότερης ασβέστωσης των στεφανιαίων αρτηριών αυξάνεται κατά 24,5% για κάθε 20 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αύξησης του αέρα σε διοξείδιο του αζώτου.
Η ατμοσφαιρική ρύπανση παραμένει σημαντικό ζήτημα στην Κίνα. Το 2015, περισσότερο από το 95% του κινεζικού πληθυσμού εκτέθηκε σε συγκεντρώσεις PM2,5 και διοξειδίου του αζώτου μεγαλύτερες από το ελάχιστο επίπεδο της μελέτης.
Δεδομένου ότι πάνω από το 40% όλων των θανάτων οφείλονται σε καρδιαγγειακές παθήσεις, η πιθανή συμβολή των ατμοσφαιρικών ρύπων στις καρδιαγγειακές παθήσεις στην Κίνα είναι πολύ μεγάλη. Η βελτίωση της ποιότητας του αέρα στα κινεζικά εθνικά πρότυπα των 35 και 40 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο αέρα για τα PM2,5 και το διοξείδιο του αζώτου, αντίστοιχα, μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να ζήσουν περισσότερο, δήλωσε η Wang.