Ζήσης Ψάλλας

Όταν προσπαθείτε να γίνετε πιο δραστήριοι, μπορεί συχνά να είναι αποθαρρυντικό όταν κοιτάξετε τον αριθμό των βημάτων σας σε μια εφαρμογή και συνειδητοποιήσετε ότι δεν έχετε επιτύχει τον καθιερωμένο στόχο των 10.000 βημάτων. 

Τα καλά νέα είναι ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι το να κάνετε λιγότερα από 10.000 βήματα είναι επίσης καλό για την υγεία σας. Η πιο πρόσφατη μεγάλη μελέτη, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης, παρακολούθησε πάνω από 2.000 μεσήλικες με διαφορετικές εθνικές καταβολές σε διάστημα 11 ετών. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι έκαναν τουλάχιστον 7.000 βήματα την ημέρα είχαν 50-70% μικρότερο κίνδυνο να πεθάνουν κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης σε σύγκριση με εκείνους που έκαναν λιγότερα από 7.000 βήματα την ημέρα.

Ένα άλλο ενδιαφέρον εύρημα της μελέτης ήταν ότι ο κίνδυνος θανάτου δεν σχετίζεται με την ένταση του βήματος. Εάν δύο άτομα έκαναν τον ίδιο αριθμό βημάτων, το άτομο που τα έκανε σε χαμηλή ένταση δεν είχε μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνει σε σύγκριση με το άτομο που τα έκανε με μέτρια ένταση.

Τα αποτελέσματα της μελέτης του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης βασίζονται στα αποτελέσματα της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ που έδειξαν ότι, κατά μέσο όρο, περίπου 4.400 βήματα την ημέρα είναι αρκετά για να μειώσουν σημαντικά τη θνησιμότητα των ηλικιωμένων γυναικών κατά τη διάρκεια της μελέτης. Ωστόσο αυτοί οι συμμετέχοντες ήταν μεγαλύτεροι από τη μελέτη της Μασαχουσέτης (μέσος όρος ηλικίας 72 ετών), γεγονός που θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί ένας χαμηλότερος αριθμός βημάτων μείωσε τα ποσοστά θνησιμότητας της μελέτης. Ίσως οι ηλικιωμένοι χρειάζονται λιγότερη δραστηριότητα για να αποκτήσουν παρόμοια οφέλη για την υγεία.

Παρόλο που πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σχετικά με το πώς ερμηνεύουμε τα δεδομένα από τις διάφορες μελέτες, είναι σαφές ότι υπάρχουν οφέλη για την υγεία αν κάνετε λιγότερα από 10.000 βήματα την ημέρα. Παρόλο που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά στους ενήλικες να κάνουν τουλάχιστον 150 λεπτά άσκησης μέτριας έντασης την εβδομάδα (ή 75 λεπτά έντονης άσκησης), δεν υπάρχει καμία κατευθυντήρια γραμμή που να συνδέεται με τον εύκολα μετρήσιμο αριθμό βημάτων. Αυτό οφείλεται στον περιορισμένο αριθμό μελετών που δείχνουν τη σχέση μεταξύ του αριθμού των βημάτων (και της έντασης) με τα αποτελέσματα στην υγεία.

Είναι σαφές ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα για να καθοριστούν ο ημερήσιος αριθμός και η ένταση των βημάτων για να παρέχεται στους ανθρώπους ένα εύκολο ποσοτικοποιήσιμο εργαλείο για τον προσδιορισμό των επιπέδων δραστηριότητας.