Η ιδανική θερμοκρασία περιβάλλοντας διαφέρει μεταξύ γυναικών και ανδρών λόγω των ανατομικών διαφορών των δύο φύλων.

Το δέρμα αποτελείται από τρία στρώματα: την επιδερμίδα, τη δερμίδα (χόριο) και το υπόδερμα που αποτελείται από το υποδόριο λίπος το οποίο είναι ένα είδος μόνωσης, σχεδιασμένο για να μας κρατά ζεστούς. Μετά από αυτά τα στρώματα υπάρχουν οι μυς. Υπάρχουν επίσης νευρικά άκρα που ανιχνεύουν θερμοκρασίες και μεταδίδουν αυτές τις πληροφορίες στον εγκέφαλο. Αυτά τα κύτταρα βρίσκονται κοντά στο σημείο όπου η επιδερμίδα συναντά το χόριο.

Υπάρχουν πολλές διαφορές στο δέρμα μεταξύ των ανθρώπων. Το χόριο και η επιδερμίδα είναι παχύτερα στους γλουτούς και λεπτότερα σε μέρη όπως οι μηροί. Το πάχος του υποδόριου λίπους διαφέρει επίσης. Είναι παχύτερο στους γλουτούς και λεπτότερο στα χέρια και τους μηρούς.

Το πάχος του δέρματος ποικίλλει επίσης ανάλογα με το φύλο. Το υποδόριο στρώμα λίπους των γυναικών είναι σχεδόν διπλάσιο από αυτό των ανδρών. Οι άνδρες έχουν το μεγαλύτερο μέρος του λίπους στην κοιλιά τους γύρω από τα όργανα ενώ οι γυναίκες υποδόρια κάτω από το δέρμα τους.

Το λίπος λέγεται ότι είναι μονωτής, οπότε γιατί υπάρχει μια τέτοια διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών;

Η φυσική αντίδραση του σώματος στις ψυχρές θερμοκρασίες είναι να τρέμει, που σημαίνει ότι οι μυς συστέλλονται ακούσια για να παράγουν θερμότητα και αυτό ελέγχεται από τα νεύρα. Οι άνδρες έχουν μεγαλύτερη ποσότητα μυών με τους οποίους μπορούν να παράγουν θερμότητα στις κρύες θερμοκρασίες, αλλά και όταν ξεκουράζονται. Έχουν επίσης υψηλότερο βασικό μεταβολικό ρυθμό -η ενέργεια που καταναλώνεται κατά την ανάπαυση. Αυτοί οι δύο παράγοντες δίνουν υψηλότερη θερμοκρασία ανάπαυσης στους άνδρες.

Εάν λάβετε υπόψη τη βασική κατανομή του υποδόριου λίπους, φαίνεται ότι το γυναικείο σώμα πρέπει να διατηρεί καλύτερα τη ζεστασιά του αλλά αυτό δεν συμβαίνει. Οι θηλυκοί μύες τρέμουν το ίδιο με τους αντρικούς. Το παχύτερο στρώμα λίπους στις γυναίκες πιθανώς σημαίνει ότι η θερμότητα που παράγεται στο σώμα χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να περάσει στα εξωτερικά στρώματα του δέρματος όπου βρίσκονται οι νευρικές απολήξεις και ανιχνεύουν τη θερμοκρασία.

Οι ορμόνες διαδραματίζουν επίσης ρόλο στον προσδιορισμό της θερμοκρασίας που μας κάνει να αισθανόμαστε άνετοι και προκαλούν μια πιο δυναμική αλλαγή στη θερμορύθμιση στις γυναίκες από τους άνδρες λόγω του εμμηνορροϊκού κύκλου.

Όλοι αυτοί οι παράγοντες μπορεί να εξηγούν γιατί γυναίκες και άνδρες λένε ότι αισθάνονται το κρύο διαφορετικά.