Ζήσης Ψάλλας
Το μικροβίωμα του εντέρου, μια κοινότητα τρισεκατομμυρίων μικροβίων που ζουν στα ανθρώπινα έντερα, έχει αυξανόμενη φήμη ότι επηρεάζει όχι μόνο την υγεία του εντέρου αλλά και την υγεία των οργάνων που βρίσκονται μακριά από το έντερο.
Για τα περισσότερα μικρόβια στο έντερο, οι λεπτομέρειες για το πώς μπορούν να επηρεάσουν τα διάφορα όργανα παραμένουν ασαφείς, αλλά για τα βακτήρια L. reuteri που κατοικούν στο έντερο τα κομμάτια του παζλ αρχίζουν να μπαίνουν στη θέση τους.
«Το L. reuteri είναι ένα από αυτά τα βακτήρια που μπορεί να επηρεάσει περισσότερα από ένα όργανα στο σώμα», δήλωσε η Δρ. Sara Di Rienzi, επίκουρη καθηγήτρια μοριακής ιολογίας και μικροβιολογίας στο Baylor College of Medicine. «Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι αυτά τα βακτήρια μειώνουν τη φλεγμονή του εντέρου σε ενήλικες και μοντέλα τρωκτικών, καταστέλλουν την οστική απώλεια σε ζωικά μοντέλα οστεοπόρωσης και σε ανθρώπινη κλινική δοκιμή, προάγουν την επούλωση δερματικών τραυμάτων σε ποντίκια και ανθρώπους και βελτιώνουν την κοινωνική συμπεριφορά σε έξι μοντέλα ποντικιών του φάσματος του αυτισμού».
Από αυτές τις επιδράσεις του L. reuteri, οι ικανότητες προώθησης της κοινωνικής συμπεριφοράς και της επούλωσης τραυμάτων έχει αποδειχθεί ότι απαιτούν σηματοδότηση από την ορμόνη ωκυτοκίνη, αλλά λίγα ήταν γνωστά για το πώς συμβαίνει αυτό.
«Ερευνήσαμε τη σύνδεση του L. reuteri με την ωκυτοκίνη και τα μακρινά όργανα όπως ο εγκέφαλος και αποκαλύψαμε απροσδόκητα ευρήματα», δήλωσε η πρώτη συγγραφέας Δρ. Heather Danhof, επίκουρη καθηγήτρια μοριακής ιολογίας και μικροβιολογίας. «Η ωκυτοκίνη παράγεται κυρίως στον υποθάλαμο, μια περιοχή του εγκεφάλου που εμπλέκεται στη ρύθμιση της σίτισης και της κοινωνικής συμπεριφοράς, αλλά παράγεται και σε άλλα όργανα. Δεδομένου ότι και άλλες ορμόνες που παράγονται από τον εγκέφαλο παράγονται επίσης στο έντερο, δοκιμάσαμε τη νέα ιδέα ότι η ωκυτοκίνη μπορεί να παράγεται επίσης στο εντερικό επιθήλιο όπου τυπικά κατοικεί το L. reuteri».
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα γονίδια της ωκυτοκίνης εκφράζονται στο επιθήλιο διαφόρων ειδών, συμπεριλαμβανομένων των ποντικών, των μακάκων και των ανθρώπων.
«Τέλος, μια μεγάλη στιγμή ήταν όταν είδαμε την ωκυτοκίνη σε δείγματα ανθρώπινου εντερικού ιστού, αποδεικνύοντας ότι η ωκυτοκίνη και και εντερική ορμόνη», είπε ο Di Rienzi. «Καθορίσαμε επίσης έναν μηχανισμό με τον οποίο το L. reuteri μεσολαβεί στην έκκριση ωκυτοκίνης από τον ανθρώπινο εντερικό ιστό και τα ανθρώπινα εντερικά οργανοειδή», είπε ο Danhof.
«Το L. reuteri διεγείρει τα εντεροενδοκρινικά κύτταρα του εντέρου για να απελευθερώσει την ορμόνη του εντέρου που λέγεται σεκρετίνη (secretin), η οποία με τη σειρά της διεγείρει έναν άλλο τύπο κυττάρου του εντέρου, το εντεροκύτταρο, να απελευθερώσει ωκυτοκίνη».