Ζήσης Ψάλλας

Η Catherine Dulac τιμήθηκε για το έργο της το οποίο αποκάλυψε τα νευρικά κυκλώματα στον εγκέφαλο των ποντικιών που είναι υπεύθυνα για το ένστικτο της γονικής φροντίδας, θέτοντας τα θεμέλια για περαιτέρω έρευνα σε άλλα θηλαστικά όπως είναι ο άνθρωπος. Η νευροβιολόγος του Χάρβαρντ ήταν πάντα γοητευμένη από την παρότρυνση που υπάρχει μέσα μας να γίνουμε γονείς. Αυτό το νευρωνικό κύκλωμα υπάρχει στους εγκεφάλους όλων των ζώων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η 57χρονη Γαλλίδα ήταν μία από τους επτά επιστήμονες στις βιοεπιστήμες, τα μαθηματικά και τη θεμελιώδη φυσική που έλαβε το Breakthrough Prize του 2021, που δίνεται από τους φωστήρες της Silicon Valley, ένα βραβείο για που αναγνωρίσει πρωτοποριακές ανακαλύψεις. Κάθε νικητής λαμβάνει 3 εκατομμύρια δολάρια, ήτοι τρεις φορές παραπάνω από το ποσό που δίνεται για το βραβείο Νόμπελ.

Η Dulac, που εργάζεται στο Ιατρικό Ινστιτούτο Howard Hughes, διερεύνησε γιατί τα θηλυκά ποντίκια ανατρέφουν ενστικτωδώς τα κουτάβια τους, ενώ τα αρσενικά ποντίκια τείνουν να επιτεθούν στα κουτάβια, ανάλογα με τις συνθήκες (αυτή η συμπεριφορά εμφανίζεται συνήθως σε παρθένα αρσενικά). Αυτό που έδειξε η Dulac ήταν ότι τα νευρικά κυκλώματα που είναι υπεύθυνα για αυτές τις συμπεριφορές είναι παρόντα και στα δύο φύλα. Οι ορμονικές αλλαγές όμως μπορούν να αναστρέψουν το διακόπτη προς οποιαδήποτε κατεύθυνση.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα αρχικώς παιδοκτόνα αρσενικά τείνουν να αγαπούν τους απογόνους τους όταν γίνουν πατέρες. Μάλιστα, κάτω από ορισμένες συνθήκες στρες, και ένα θηλυκό ποντίκι μπορεί να σκοτώσει τα τα παιδιά του. “Πιστεύουμε ότι αυτό που βρήκαμε μπορεί να επεκταθεί και σε άλλα είδη” συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων, δήλωσε Dulac.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Αυτό είναι ένα ένστικτο και είναι αποτέλεσμα της λειτουργίας ορισμένων νευρώνων που μάλλον βρίσκονται στον εγκέφαλο όλων των θηλαστικών και δίνουν το σήμα στα ζώα, όταν υπάρχουν νεογέννητα, να τα φροντίσουν”, είπε η επιστήμων που μετακόμισε στις ΗΠΑ πριν από 25 χρόνια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης