Ζήσης Ψάλλας
Οι περισσότεροι άνθρωποι συμφωνούν ότι οι άντρες ενδιαφέρονται περισσότερο για την προβολή της πορνογραφίας από ότι οι γυναίκες. Και οι στατιστικές φαίνεται να υποστηρίζουν τέτοιες απόψεις – το μεγαλύτερο μέρος των ανθρώπων που παρακολουθούν πορνό στο διαδίκτυο είναι άνδρες.
Τέτοιες στατιστικές φαίνεται να ενισχύουν την ιδέα ότι οι άνδρες ενδιαφέρονται περισσότερο για το σεξ, το γυμνό και την επιδίωξη ικανοποίησης.
Αυτές οι ευρέως διαδεδομένες πεποιθήσεις πιθανόν συμβάλλουν στην αντίληψη ότι υπάρχουν διαφορές φύλου στους τρόπους με τους οποίους ο εγκέφαλος επεξεργάζεται γενικά τις σεξουαλικές καταστάσεις και την πορνογραφία.
Αλλά μια τέτοια αντίληψη θα μπορούσε να βασιστεί περισσότερο στην κοινωνική σύμβαση παρά στην πραγματικότητα, καθώς οι ερευνητές με αυτή τη νέα προσπάθεια δεν βρήκαν διαφορές στους τρόπους με τους οποίους τα δύο φύλα επεξεργάζονται την πορνογραφία στο μυαλό τους.
Ερευνητές από το ανέλυσαν δεδομένα από 61 μελέτες που αφορούσαν τη σεξουαλική ανταπόκριση στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Συμμετείχαν 1.850 άτομα που είδαν πορνογραφικές εικόνες ή βίντεο κατά τη διάρκεια της σάρωσης με μαγνητική τομογραφία
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχαν διακριτές διαφορές με βάση το φύλο στους τρόπους με τους οποίους ο εγκέφαλος ανταποκρίθηκε στις εικόνες.
Οι περιοχές του εγκεφάλου που ενεργοποιήθηκαν, όπως ο νησιωτικός φλοιός και η αμυγδαλή, πυροδοτήθηκαν με σχεδόν ταυτόσημους τρόπους.
Ωστόσο, υπάρχει μία προειδοποίηση – οι γυναίκες της μελέτης ανέφεραν ότι αντέδρασαν λιγότερο θετικά στις εικόνες που παρουσιάστηκαν από ό, τι οι άντρες.
Οι ερευνητές λένε ότι τα ευρήματά τους αμφισβητούν το status quo – ίσως να μην ισχύει ότι οι άνδρες είναι πιο οπτικά διεγερμένα από τις γυναίκες όταν πρόκειται για σεξουαλικά θέματα.Ίσως οι γυναίκες να έχουν λιγότερη τάση να βλέπουν την πορνογραφία από τους άνδρες λόγω του κοινωνικού στιγματισμού που συνοδεύει την προβολή αυτού του υλικού.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Proceedings της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών.