Ένα ξεχασμένο αντιβιοτικό που είχε παρασκευαστεί την δεκαετία του 1940, αλλά αφέθηκε στο περιθώριο λόγω της τοξικότητας που παρουσίαζε, βρίσκεται στο μικροσκόπιο των ερευνητών, με στόχο την καταπολέμηση των πολυανθεκτικών μικροβίων που «μαστίζουν» τα νοσοκομεία.
Πρόκειται για τη στρεπτοθρικίνη. Από τις πρώτες μελέτες που έχουν κάνει επιστήμονες του Χάρβαρντ αλλά και άλλων ερευνητικών κέντρων των ΗΠΑ, διαπίστωσαν ότι μπορεί να καταπολεμήσει τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις και αρκετά από τα ανθεκτικά βακτήρια.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες από τις ΗΠΑ, τα μέχρι τώρα ευρήματα τους ανοίγουν τον δρόμο για την αντιμετώπιση δύσκολων στην αντιμετώπιση και δυνητικά θανατηφόρων λοιμώξεων που συχνά προσβάλλουν νοσηλευόμενους ασθενείς.
Η ανακάλυψη της στρεπτοθρικίνης τη δεκαετία του 1940 είχε γεννήσει πολλές ελπίδες, καθώς ήταν πολύ ισχυρή εναντίον των Gram-αρνητικών βακτηρίων. Τα βακτήρια αυτά έχουν παχιά εξωτερική στοιβάδα και γι’ αυτό τον λόγο καταπολεμώνται δύσκολα από τα κοινά αντιβιοτικά. Ωστόσο απεδείχθη τοξική για τους νεφρούς και η ανάπτυξή της εγκαταλείφθηκε.
Η ανάγκη για νέα, ισχυρά αντιβιοτικά που θα καταπολεμούν πολυανθεκτικά μικρόβια, είναι πλέον επιτακτική και έτσι οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και άλλα ερευνητικά κέντρα των ΗΠΑ αποφάσισαν να εξετάσουν και πάλι αυτό το αντιβιοτικό.
Όπως διαπίστωσαν, οι αρχικές μελέτες (πριν από 80 χρόνια) βασίζονταν σε ατελώς επεξεργασμένες στρεπτοθρικίνες. Κάθε μορφή τους, όμως, έχει διαφορετική τοξικότητα. Έτσι, οι επιστήμονες προχώρησαν σε κάθαρση των στρεπτοθρικινών, αναζητώντας λιγότερο τοξικές μορφές.
Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε δύο μορφές, την στρεπτοθρικίνη F και την στρεπτοθρικίνη D. Τα ευρήματά τους δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση PLoS Biology. Όπως γράφουν, η στρεπτοθρικίνη F είναι πολύ λιγότερο τοξική, αλλά εξαιρετικά αποτελεσματική εναντίον συνηθισμένων πολυανθεκτικών μικροβίων. Η στρεπτοθρικίνη D, είναι πιο ισχυρή από την F εναντίον των ανθεκτικών εντεροβακτηριδίων και άλλων βακτηρίων. Ωστόσο προκαλεί νεφρική τοξικότητα σε χαμηλότερη δόση. Παρ’ όλα αυτά, και οι δύο ήταν λιγότερο τοξικές από το αρχικό αντιβιοτικό.
«Πιστεύουμε ότι η στρεπτοθρικίνη αξίζει να διερευνηθεί περαιτέρω ως πιθανή θεραπευτική επιλογή για τη θεραπεία των πολυανθεκτικών Gram-αρνητικών μικροβίων», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. James E. Kirby, καθηγητής Παθολογοανατομίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Και πρόσθεσε: «Η στρεπτοθρικίνη απομονώθηκε το 1942 και ήταν το πρώτο αντιβιοτικό με ισχυρή δράση κατά των Gram-αρνητικών βακτηρίων. Ανακαλύψαμε πως είναι ιδιαιτέρως αποτελεσματική και εναντίον των πιο δύσκολων, σύγχρονων πολυανθεκτικών παθογόνων, ενώ έχει έναν ειδικό μηχανισμό δράσης».