Και τι δεν έχει ειπωθεί για τα συμπληρώματα διατροφής κατά διαστήματα και τις αρνητικές τους συνέπειες στον ανθρώπινο οργανισμό.

Τώρα οι ειδικοί επιστήμονες εφιστούν την προσοχή στη χρήση συμπληρωμάτων διατροφής, τα οποία περιέχουν φυτοοιστρογόνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα φυτοοιστρογόνα παρότι ασκούν ευεργετική δράση στην καρδιακή λειτουργία και στην οστεοπόρωση κατά την εμμηνόπαυση και προστατεύουν από τον καρκίνο του προστάτη και τον γυναικολογικό καρκίνο, σε μεγάλες συγκεντρώσεις μπορεί να αποβούν τοξικά και πιθανόν να επηρεάσουν τη γονιμότητα.

«Τα συμπληρώματα διατροφής όταν περιέχουν φυτοοιστρογόνα σε μεγάλη συγκέντρωση μπορεί να είναι επικίνδυνα, γι΄ αυτό πρέπει να λαμβάνονται με προσοχή. Επιβάλλεται η γνώμη του γιατρού πριν τη χρήση τους», επισημαίνει η αναπληρώτρια καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, Παρασκευή Παπαϊωαννίδου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αφορμή σχετική ανακοίνωσή της στο διεθνές workshop με θέμα «Εκτίμηση του κινδύνου έκθεσης του ανθρώπινου οργανισμού σε τοξικούς παράγοντες».

Το workshop διοργανώνεται από σήμερα έως 24 Οκτωβρίου, από το Εργαστήριο Ιστολογίας – Εμβρυολογίας και Ανθρωπολογίας της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Έχουν διεξαχθεί πολλές μελέτες σχετικά με τις θρεπτικές, τις φαρμακολογικές και τις τοξικολογικές ιδιότητες των φυτοοιστρογόνων. Όμως, δεν έχουν διευκρινιστεί με σαφήνεια οι φαρμακολογικοί στόχοι και η βιολογική δράση τους. Δεν έχει τεκμηριωθεί η ευεργετική τους δράση και η ασφάλεια χορήγησής τους, ιδιαίτερα όταν χορηγούνται υπό τη μορφή των διαιτητικών πρόσθετων», εξηγεί η κ. Παπαϊωαννίδου.

Η οιστρογονική δράση των φυτοοιστρογόνων έγινε αντιληπτή για πρώτη φορά όταν παρατηρήθηκαν προβλήματα γονιμότητας σε ζώα εκτρεφόμενα με τριφύλλι πλούσιο σε φυτοοιστρογόνα.

Σήμερα είναι γνωστό ότι μέσω της οιστρογονικής τoυς δράσης τα φυτοοιστρογόνα επηρεάζουν την ανάπτυξη και τη λειτουργία του γεννητικού συστήματος τόσο της γυναίκας όσο και του άντρα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης