Επιστήμονες προειδοποιούν ότι αρκετά κατεργασμένα τρόφιμα και προϊόντα fast food περιέχουν φώσφορο ως πρόσθετο, που μπορεί να είναι επιβλαβές για ανθρώπους με προχωρημένη χρόνια νεφρική νόσο.

Τα υψηλά επίπεδα φωσφόρου μπορούν να οδηγήσουν σε καρδιοπάθεια, ασθένεια των οστών και θάνατο σε ασθενείς με προχωρημένη νεφρική νόσο. Οι ασθενείς αυτοί πρέπει να αποφεύγουν ορισμένα κρέατα, γαλακτοκομικά, προϊόντα ολικής αλέσεως και ξηρούς καρπούς, που φυσιολογικά περιέχουν υψηλή ποσότητα φωσφόρου.

Σύμφωνα με τον Dr. Ashwini Sehgal, του Πανεπιστημίου Case Western Reserve στο Κλίβελαντ του Οχάιο, οι βιομηχανίες τροφίμων περιλαμβάνουν φωσφορικά άλατα σε επεξεργασμένες τροφές. Τα πρόσθετα αυτά χρησιμοποιούνται για να ενισχύσουν τη γεύση και τη διάρκεια ζωής του προϊόντος.

Η έρευνα έγινε σε 279 ασθενείς. Συγκεκριμένα δόθηκαν σε 145 ασθενείς λίστες με συνήθη πρόσθετα που περιείχαν φωσφόρο, για να τσεκάρουν τα τρόφιμα στα σούπερ μάρκετ, είδη γρήγορου φαγητού με υψηλή περιεκτικότητα σε φώσφορο και υγιεινά προϊόντα ως εναλλακτική λύση.

Οι υπόλοιποι 134 συμμετέχοντες στην ομάδα ελέγχου έλαβαν τη συνήθη φροντίδα. Τρεις μήνες αργότερα, τα επίπεδα φωσφόρου μειώθηκαν 2,5 φορές περισσότερο σε ασθενείς που διδάχτηκαν πώς να αποφεύγουν τα πρόσθετα που περιείχαν φώσφορο.

Οι ερευνητές συνιστούν την υποχρέωση αναγραφής του περιεχομένου φωσφόρου στις ετικέτες και τη δημιουργία κινήτρων για την προώθηση προϊόντων χαμηλών σε φώσφορο, ώστε να βελτιωθεί η υγεία ασθενών με νεφρική νόσο και ο γενικός πληθυσμός.