Καμπάνια για την πρόσβαση όλων των προσφύγων και μεταναστών, ανεξάρτητα από το νομικό τους καθεστώς, στον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού έχουν ξεκινήσει η ΜΚΟ Intersos Hellas, το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών και το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων.

Όπως επισήμανε σε σχετική συνέντευξη τύπου ο γενικός διευθυντής της Intersos Hellas, Απόστολος Βεΐζης, «απουσιάζει μια εκστρατεία ενημέρωσης όλων των ανθρώπων στην Ελλάδα, σε κατανοητή γλώσσα για όλους, με τη συνδρομή των κοινοτήτων». Στόχος της συγκεκριμένης καμπάνιας, τόνισε ο ίδιος, είναι η ενημέρωση των προσφύγων και μεταναστών για τις διαδικασίες εμβολιασμού και για την ασφάλεια του εμβολίου, η ανάδειξη της ανάγκης να υπάρξει το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο για την πρόσβασή τους στο εμβόλιο και τη δημόσια υγεία και η συνδρομή της πολιτείας στον εμβολιασμό τους. Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι «πρέπει να εξασφαλιστεί η πρόσβασή τους στην υγεία, η οποία δεν υπάρχει, όπως π.χ. αν υπάρχουν παρενέργειες από τα εμβόλια».

Ο ομότιμος καθηγητής Δημόσιας Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Τάκης Παναγιωτόπουλος, τόνισε ότι κλειδί για την πρόσβαση στον εμβολιασμό είναι η καθολική πρόσβαση όλων «και πρόσβαση δεν σημαίνει να υπάρχει μόνο το εμβόλιο, αλλά και να είναι κοντά στον άνθρωπο και με τρόπο που να εμπιστεύεται και το εμβόλιο και τη διαδικασία με την οποία χορηγείται και να μην έχει την παραμικρή υποψία ότι αυτό που μπορεί να είναι αφετηρία για δυσμενείς εξελίξεις στον ίδιο, στην οικογένειά του». Ο ίδιος ζήτησε να δίνονται στη δημοσιότητα τα δεδομένα για την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού.

Ο εργατολόγος και καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Απόστολος Καψάλης, αναφέρθηκε στο υπό συζήτηση σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας, στο οποίο προβλέπεται ότι οι μετανάστες χωρίς χαρτιά δεν θα απελαύνονται κατά τον εμβολιασμό τους, κάνοντας λόγο για «ελλείψεις και αντιφάσεις ως προς το νομοτεχνικό σκέλος, αμφισημίες και ασάφειες που κινδυνεύουν να το καταστήσουν ανενεργό». Συγκεκριμένα, ο κ. Καψάλης έκανε λόγο για υπαναχώρηση από την αρχική διατύπωση του άρθρου που είχε τεθεί προς συζήτηση στα αρμόδια υπουργεία τις προηγούμενες εβδομάδες και επισήμανε ότι «αυτή τη στιγμή η διάταξη που θα ψηφιστεί δεν κατοχυρώνει το ακαταδίωκτο», καθώς «δεν είναι απίθανο κάποιος να συλληφθεί την περίοδο που προσπαθεί να βγάλει προσωρινό ΑΜΚΑ ή να κλείσει ραντεβού ή να πάει να εμβολιαστεί». Ο ίδιος ζήτησε την επαναφορά του άρθρου στην αρχική διατύπωση προκειμένου να υπάρξει πλήρης προστασία των μεταναστών από οποιαδήποτε δίωξη κατά την προσπάθεια εμβολιασμού. Επιπλέον, υπογράμμισε την ανάγκη να γίνει καμπάνια ενημέρωσης ώστε να είναι σαφές ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν κινδυνεύουν σε κανένα στάδιο της διαδικασίας.

Η διευθύντρια του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών, ‘Αντλα Σασάτη, ανέφερε ότι έχουν γίνει καταγγελίες στο Φόρουμ ότι μετανάστες στην Πελοπόννησο συνελήφθησαν, ενώ πήγαιναν στο ΚΕΠ για να βγάλουν προσωρινό ΑΜΚΑ, προκειμένου να εμβολιαστούν. Επίσης παρατήρησε ότι μέχρι σήμερα η ενημέρωση του κοινού για τον κορωνοϊό και το εμβόλιο δεν γίνεται σε καμία άλλη γλώσσα πλην της ελληνικής ή και της αγγλικής «και η επιμέρους πληροφόρηση αφήνεται στην καλή διάθεση των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών». Ο διευθυντής του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων, Γιονούς Μοχαμαντί, ζήτησε την απλοποίηση της διαδικασίας του εμβολιασμού και την παροχή σωστών πληροφοριών στις γλώσσες των προσφύγων και μεταναστών για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησής τους. Τέλος, ο κ. Μοχαμαντί ανέφερε ότι υπήρξαν προβλήματα με τη χρήση του ΠΑΑΥΠΑ (προσωρινού αριθμού ασφάλισης), καθώς σε κάποιες περιπτώσεις οι γιατροί δεν δέχονταν να συνταγογραφήσουν με το ΠΑΑΥΠΑ ή η πλατφόρμα ραντεβού δεν δεχόταν στο πεδίο ΑΜΚΑ τον αριθμό ΠΑΑΥΠΑ.