Ενθαρρυντικά θεωρούνται τα πρώτα αποτελέσματα του προγράμματος «ΣΚΕΨΗ» που διεξάγεται στο Πανεπιστήμιο Κύπρου για τη διαχείριση απώλειας μνήμης στους ενήλικες.
Σύμφωνα με ανακοίνωση, στο πρόγραμμα «ΣΚΕΨΗ» συμμετείχαν 600 εθελοντές από Ελλάδα και Κύπρο ηλικίας 45 μέχρι 90+, εκ των οποίων 100 ασθενείς με γνωστική διαταραχή ή άνοια. Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα δείχνουν πως το Πρόγραμμα Κατηγοριοποίησης που εφαρμόζεται ερευνητικά στην Κύπρο βοηθά στην βελτίωση γνωστικών λειτουργιών σε μία μερίδα ασθενών με νοητική έκπτωση.
Οι δράσεις και τα πρώτα συμπεράσματα του διασυνοριακού προγράμματος Ελλάδα-Κύπρος 2007-2013: Τρίτη Ηλικία: Διαμόρφωση Πρωτοκόλλου Αξιολόγησης Νοητικών λειτουργιών και Ποιότητας Ζωής-Αποτελεσματικά Προγράμματα Παρέμβασης, με το ακρώνυμο «ΣΚΕΨΗ», παρουσιάστηκαν την Παρασκευή 29 Μαΐου, σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε από το Κέντρο Νευροεπιστήμης του Πανεπιστημίου Κύπρου σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Εταιρεία Λευκωσίας.
Όπως αναφέρεται, τα αρχικά αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά αφού δείχνουν πως το Πρόγραμμα Κατηγοριοποίησης είναι βοηθητικό στην ενδυνάμωση γνωστικών λειτουργιών σε υψηλές ομάδες κινδύνου για την ανάπτυξη άνοιας. «Μελλοντικές μελέτες με επέκταση του δείγματος και επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων θα μπορέσουν να εντοπίσουν προφίλ ασθενών που θα έχουν το μεγαλύτερο όφελος από την παρέμβαση», τόνισε στη συζήτηση η υπεύθυνη το προγράμματος, Φώφη Κωνσταντινίδου.
Το Σάββατο 6 Ιουνίου, μεταξύ 8.30-13.30, θα διεξαχθεί στο Κέντρο Εφαρμοσμένης Νευροεπιστήμης του Παν. Κύπρου, ενημερωτική ημερίδα ανοικτή προς το κοινό με θέμα: «Υγιής Γήρανση, Άνοια, Πρόληψη και Διαχείριση Δυσκολιών Μνήμης».
Πηγή: ΚΥΠΕ