Τις πρώτες επιτυχείς δοκιμές σε ποντίκια, τα οποία εμβολίασαν κατά της νικοτίνης, πραγματοποίησαν Αμερικανοί ερευνητές. Το εμβόλιο θα καθαρίζει το αίμα από τη νικοτίνη, πριν επιδράσει στον οργανισμό.

Μελλοντικά, φιλοδοξούν ότι θα μπορούν να εμβολιάζονται και οι καπνιστές, ώστε να μειώνουν την ποσότητά της νικοτίνης που απορροφάται από τον οργανισμό και φθάνει στον εγκέφαλο. Έτσι θα «αναισθητοποιούνται» όσον αφορά στην απόλαυσή της, με αποτέλεσμα να μπορούν να κόψουν πιο εύκολα το κάπνισμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το εμβόλιο, για το οποίο φαίνεται να αρκεί μόνο μία δόση, προλαβαίνει να καθαρίζει το αίμα από τη νικοτίνη, πριν αυτή έχει οποιαδήποτε βιολογική επίδραση. Δεν είναι πάντως ακόμα δεδομένο αν η μείωση κατά 85% που παρατηρήθηκε στα ποντίκια θα μπορούσε να επαναληφθεί και στους ανθρώπους και κατά πόσο θα ήταν αρκετή για να κόψει κανείς το τσιγάρο.

Οι επιστήμονες του Ιατρικού Κολεγίου Weill Cornell του πανεπιστημίου Κορνέλ, με επικεφαλής τον καθηγητή γενετικής ιατρικής, Ρόναλντ Κρίσταλ, διευκρίνισαν ότι θα χρειαστούν ακόμα αρκετά χρόνια ερευνών, προτού το εμβόλιο δοκιμαστεί σε ανθρώπους.
Δήλωσαν, όμως, αισιόδοξοι ότι, όταν αυτό συμβεί, θα υπάρξουν σημαντικά οφέλη για τους καπνιστές και θα τους απαλλάξει, αν το θέλουν, από τη χρόνια εξάρτησή τους από τη νικοτίνη. Σε επόμενο στάδιο, το εμβόλιο θα δοκιμαστεί σε αρουραίους και μετά σε πιθήκους, πριν έρθει η σειρά των ανθρώπων.

Οι επιστήμονες σε αυτή την έρευνα δημιούργησαν έναν γενετικά τροποποιημένο ιό (ώστε να είναι αβλαβής), που περιέχει «οδηγίες» για τη δημιουργία αντισωμάτων κατά της νικοτίνης και εισάγεται στα κύτταρα του ήπατος, όπου αρχίζει η μαζική αναπαραγωγή τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Κώστας Αργυρόπουλος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης