Κορυφώνονται οι αντιδράσεις ειδικών σχετικά με προτεινόμενα νέα μέτρα του υπουργείου Υγείας που αφορούν το ηλεκτρονικό τσιγάρο, με επιστήμονες να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας πως «η Ελλάδα πρέπει επειγόντως να υιοθετήσει μια πολιτική ελάττωση της βλάβης από το κάπνισμα».
Ο ειδικός επί του ζητήματος, με δεκάδες δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά σχετικά με τις επιπτώσεις του ατμίσματος στη δημόσια υγεία, Δρ. Κωνσταντίνος Φαρσαλινός, Επιστημονικός συνεργάτης στο Ωνάσειο, συγκέντρωσε δεκάδες υπογραφές από συναδέλφους του ιατρούς και επιστήμονες-ειδικούς στο κάπνισμα, από πανεπιστήμια και ερευνητικά ινστιτούτα από όλο τον κόσμο.
Περιεχόμενο της επιστολής, η έντονη επιστημονική ανησυχία για το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας 4419/2016 (ΦΕΚ 174/ τ. Ά/ 2016) που προβλέπει τις οδηγίες για την κατασκευή, πώληση, προβολή, παρουσίαση των προϊόντων καπνού, ηλεκτρονικών τσιγάρων και συναφών προϊόντων.
Ο Δρ. Κωνσταντίνος Φαρσαλινός είχε παρέμβει επίσης με ομιλία του στη Βουλή, στην πρόσφατη σχετική συζήτηση στο ελληνικό κοινοβούλιο του συγκεκριμένου Σχέδιο Νόμου (δείτε περισσότερα εδώ).
Στην επιστολή αυτή, οι επιστήμονες αναφέρουν πως «με ιδιαίτερη ανησυχία παρατηρούμε ότι η Ελλάδα θεωρεί σαν άμεση προτεριότητα τη θέσπιση περιοριστικών, και σε πολλές περιπτώσεις μη εφαρμόσιμων, μέτρων για προϊόντα ελάττωσης της βλάβης στην υγεία από το κάπνισμα (συγκεκριμένα για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα), παρά τα συντριπτικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι αυτά διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη μείωση του καπνίσματος».
Και εξηγεί: «Όπως πρόσφατα αναλύθηκε σε επιστημονικό περιοδικό, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ΔΕΝ είναι προϊόντα καπνού και χρησιμοποιούνται από τους καπνιστές ως ένα υποκατάστατο του καπνίσματος, σε μια προσπάθεια να διακόψουν το κάπνισμα. Υπάρχει μια ευρεία συναίνεση ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι πολύ λιγότερο βλαπτικά από το κάπνισμα, (…) ενώ υπάρχουν συγκεκριμένα δεδομένα που δείχνουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα έχουν θετικό αντίκτυπο στη Δημόσια Υγεία στην Ελλάδα. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα χρησιμοποιούνται κυρίως από τους Έλληνες εν ενεργεία και πρώην καπνιστές, ενώ είναι σπάνια η χρήση τους από μη-καπνιστές Είναι σημαντικό ότι οι περισσότεροι χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων ανέφεραν ότι διέκοψαν το κάπνισμα».
Αντιθέτως, αναφέρεται στην επιστολή, «αν και όλα τα διαθέσιμα στοιχεία θα δικαιολογούσαν μια στρατηγική υποστήριξης των ηλεκτρονικών τσιγάρων ως προϊόντων ελάττωσης των επιβλαβών συνεπειών για τους καπνιστές οι οποίοι δεν επιθυμούν ή δεν μπορούν να σταματήσουν το κάπνισμα με τη χρήση άλλων μεθόδων στην Ελλάδα, παρατηρούμε ότι οι ελληνικές αρχές ακολουθούν μια διαφορετική πορεία», αφού «οι πρόσφατες ανακοινώσεις των Κανονιστικών Αρχών περιλαμβάνουν περιττά και δυνητικά επιβλαβή για τη Δημόσια Υγεία μέτρα, εστιάζοντας στα μη νικοτινούχα προϊόντα ηλεκτρονικού τσιγάρου».
«Παράδοξα κι ανεφάρμοστα τα μέτρα»
Κατά την άποψη του ερευνητή και των συναδέλφων του που υπογράφουν την επιστολή, «ορισμένα από τα προτεινόμενα μέτρα είναι προφανώς παράδοξα, όπως η εφαρμογή μηνυμάτων για βλάβες στην υγεία στις ετικέτες προϊόντων που δεν περιέχουν νικοτίνη, ενώ δεν απαιτείται τέτοιου είδους σήμανση για τα προϊόντα νικοτίνης σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
»Άλλα μέτρα είναι ανεφάρμοστα και μάλιστα θα μπορούσαν να εκθέσουν τους καταναλωτές σε κίνδυνο για την υγεία τους. Η απαγόρευση στην πώληση των πρώτων υλών των ηλεκτρονικών τσιγάρων είναι αδύνατο να εφαρμοστεί δεδομένου ότι αυτά τα συστατικά, η προπυλενογλυκόλη και η γλυκερίνη, είναι διαθέσιμα εδώ και δεκαετίες, είναι μη τοξικά, πωλούνται σε φαρμακεία και είναι διαθέσιμα στον καθένα. Αυτά τα συστατικά συμμορφώνονται με τον κανονισμό CLP της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι ασφαλή για τους χρήστες στην ανάμιξή τους για την ιδιοκατασκευή υγρών αναπλήρωσης ηλεκτρονικού τσιγάρου.
»Παρόμοια προβλήματα προκύπτουν από την απαγόρευση των αρωμάτων, τα οποία προέρχονται από τη βιομηχανία τροφίμων. Στην ουσία οι καταναλωτές που θα αναζητήσουν αρώματα από τα καταστήματα τροφίμων, αντί από τα καταστήματα ατμιστικών προϊόντων, θα έχουν τον κίνδυνο χρήσης αρωμάτων διαλυμένων σε φυτικά έλαια, τα οποία είναι και ακατάλληλα για εισπνοή».
Και καταλήγει η επιστολή:
«Η εφαρμογή πρόσθετων περιορισμώνσε μια χώρα με μεγάλη επιβάρυνση από το κάπνισμα, χωρίς να απαιτείται από τις υποχρεώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν προάγει τη Δημόσια Υγεία.
Με όλο το σεβασμό, ζητούμε από τις Ελληνικές Αρχές να προσεγγίσουν με προσοχή το ρόλο που μπορούν να παίξουν τα εναλλακτικά του καπνίσματος προϊόντα χωρίς καύση, όπως είναι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, στη μείωση του καπνίσματος στην Ελλάδα».
Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή εδώ.
Διαβάστε το επίμαχο νομοσχέδιο εδώ.
Διαβάστε ακόμα: «Ατεκμηρίωτα, παράδοξα, και ανεφάρμοστα τα μέτρα του υπ. Υγείας για τα μη-νικοτινούχα ηλεκτρονικά τσιγάρα»