Η αμερικάνικη εφημερίδα Washington Post δημιούργησε έναν εξομοιωτή που απεικονίζει τη διασπορά του κορωνοϊού, λαμβάνοντας υπόψη συγκεκριμένα σενάρια. Τι συμβαίνει και πώς διασπείρεται ο ιός στον πληθυσμό αν δεν ληφθεί κανένα μέτρο, αν ληφθούν μέτρα καραντίνας -και αυτή όμως «σπάσει»-, καθώς και τι συμβαίνει σε περίπτωση μειωμένων κοινωνικών επαφών μεταξύ των ανθρώπων, ή και ραγδαίας μείωσης των κοινωνικών επαφών.

Το μοντέλο προσομοίωσης βασίζεται στην επιστημονική γνώση σχετικά με τη μεταδοτικότου του ιού, αλλά και σε μαθηματικούς αλγορίθμους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτά είναι μαθηματικά, όχι προφητεία», σχολιάζουν στην εφημερίδα επιστήμονες, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς αν η κατάσταση συνεχιστεί ως έχει στις ΗΠΑ, υπάρχουν εκτιμήσεις ότι μέχρι τον Μάη τα κρούσματα μπορεί να φτάσουν και τα 100 εκατομμύρια!

Σημειώνεται ότι τα μοντέλα απεικονίζουν όχι ακριβώς τον Covid-19, αλλά έναν υποθετικό ιό, τον «Simulitis», ο οποίος έχει λίγο πιο αυξημένο ρυθμό μετάδοσης από τον κορωνοϊό.

Ας δούμε τι συμβαίνει στο υποθετικό σενάριο μιας μικρής πόλης, των 200 κατοίκων, όπου αρχικά νοσεί ένας μόνο άνθρωπος…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με ροζ: Όσοι κόλλησαν αλλά έχουν ιαθεί

Με μπλε: Οι υγιείς

Με πορτοκαλί: Οι ασθενείς

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Στο επόμενο βίντεο βλέπουμε τι συμβαίνει σε περίπτωση που επιβληθεί το μέτρο της καραντίνας, αλλά αυτό «σπάσει», για οποιονδήποτε λόγο, και ένας ασθενής έρθει σε επαφή με άλλους, υγιείς ανθρώπους. Όπως λένε οι ειδικοί, άλλωστε, έχει αποδειχτεί ότι είναι αδύνατο να αποκλειστούν πλήρως οι ασθενείς από τον υγιή πληθυσμό.

 

Υπάρχουν, όμως, σύμφωνα με τη Washington Post, κι άλλοι αποτελεσματικοί τρόποι για να περιοριστεί η πανδημίας. Ακολουθεί το σενάριο κατά το οποίο οι κάτοικοι της μικρής πόλης κρατούν μεσαίες ασφαλείς αποστάσεις ο ένας από τον άλλον. Έτσι, ο ιός έχει λιγότερες ευκαιρίες να μεταδοθεί.

Αυτό συμβαίνει όταν το 1/4 του πληθυσμού συνεχίζει να κινείται κανονικά στην πόλη, ενώ τα υπόλοιπα 3/4 ακολουθούν τακτική «μεσαίας κοινωνικής απόστασης».

 

Τα καλύτερα αποτελέσματα φαίνεται ότι επιτυγχάνονται με την «εκτεταμένη κοινωνική απομόνωση», δηλαδή όταν κυκλοφορεί μόνο ο ένας στους οχτώ ανθρώπους.

Δείτε το βίντεο:

 

Ακολουθεί το διάγραμμα της αποτελεσματικότητας του κάθε μοντέλου:

Από αριστερά: Κανένα μέτρο και ελεύθερη κυκλοφορία - Απόπειρα καραντίνας - Μεσαία κοινωνική απόσταση - Εκτεταμένη κοινωνική απόσταση

Τέλος, η εφημερίδα αναφέρει ότι στα παραπάνω μοντέλα δεν λήφθηκαν υπόψη οι θάνατοι που προκαλεί ο Covid-19, μιας και αναφέρονται στον υποθετικό «Simulitis». 

«Αν θέλαμε τα μοντέλα να είναι πιο ρεαλιστικά, θα έπρεπε κάποιες από τις κουκκίδες να… εξαφανίζονται», αναφέρεται στην εφημερίδα.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης