Οι άνθρωποι, ακόμη και οι νεότεροι, που παρακολουθούν τηλεόραση τουλάχιστον τρεις ώρες καθημερινά, μπορεί να έχουν διπλάσιο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σε σχέση με όσους παρακολουθούν λιγότερη τηλεόραση, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη και μακρόχρονη ισπανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Μιγκέλ Μαρτίνεθ-Γκονθάλεθ του Τμήματος Προληπτικής Ιατρικής & Δημόσιας Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ναβάρα στην Παμπλόνα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό του Αμερικανικού Καρδιολογικού Συλλόγου, μελέτησαν περίπου 13.300 άτομα με μέση ηλικία 37 ετών, το 60% των οποίων ήσαν γυναίκες.

Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο επί 8,2 έτη και σε αυτό το διάστημα υπήρξαν 97 θάνατοι, οι 19 από καρδιαγγειακά αίτια, οι 46 από καρκίνο και οι 32 από άλλες αιτίες. Οι ισπανοί επιστήμονες συσχέτισαν τον κίνδυνο θανάτου με τρεις καθημερινές καθιστικές συνήθειες: τον χρόνο παρακολούθησης τηλεόρασης, τον χρόνο μπροστά σε μια οθόνη υπολογιστή και τον χρόνο οδήγησης.

Η ανάλυση έδειξε ότι ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία είναι διπλάσιος για όσους παρακολουθούν τρεις ή περισσότερες ώρες τηλεόραση, σε σχέση με όσους δεν βλέπουν πάνω από μία ώρα. Αντίθετα, δεν βρέθηκε κάποια αξιοσημείωτη συσχέτιση ανάμεσα στον χρόνο μπροστά σε έναν υπολογιστή ή στον χρόνο οδήγησης και στον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι χρειάζονται περαιτέρω μελέτες για να επιβεβαιώσουν αυτά τα ευρήματα. Σε κάθε περίπτωση, όπως είπε ο Μαρτίνεθ, «οι ενήλικοι καλά θα έκαναν να αυξήσουν τη σωματική δραστηριότητά τους, να αποφεύγουν τις μακριές καθιστικές περιόδους και να μειώσουν τον χρόνο παρακολούθησης τηλεόρασης το πολύ στις δύο ώρες τη μέρα».