Τα άτομα με διαβήτη πρέπει να ενθαρρύνονται να ασκούνται τακτικά, για τον καλύτερο έλεγχο του σακχάρου τους στο αίμα αλλά και για να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Αυτό συμβαίνει επειδή οι μύες που εργάζονται χρησιμοποιούν περισσότερη γλυκόζη από εκείνους που ξεκουράζονται.

Η κίνηση των μυών οδηγεί σε καλύτερη πρόσληψη σακχάρου από τα μυϊκά κύτταρα. Έτσι μειώνονται τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανάμεσα στα πλεονεκτήματα της άσκησης περιλαμβάνονται τα εξής: πιο υγιή καρδιά, καλύτερος έλεγχος του βάρους και διαχείριση του άγχους.

Η άσκηση είναι ο κοινός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα που ενισχύει ή διατηρεί τη φυσική κατάσταση και τη γενική υγεία και την ευεξία.

Γιατί η άσκηση είναι σημαντική;

Εκτός από την ενίσχυση του καρδιαγγειακού συστήματος και των μυών του σώματος, πολλοί άνθρωποι βελτιώνουν τη σωματική τους ικανότητα, χάνουν ή διατηρούν ένα υγιές βάρος, οξύνουν τις αθλητικές τους ικανότητες ή απλώς απολαμβάνουν τη δραστηριότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συχνή και τακτική σωματική άσκηση συνιστάται για άτομα όλων των ηλικιών, καθώς ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά στην προστασία από καταστάσεις όπως οι:

– καρδιαγγειακή ασθένεια,
– εγκεφαλικό,
– διαβήτης τύπου 2,
– καρκίνος και άλλες σοβαρές παθήσεις.

Είναι πλέον πιστοποιημένο πως με την άσκηση θα μειώσετε έως και κατά 50% τον κίνδυνο για σοβαρές χρόνιες ασθένειες και έως και 30% την πιθανότητα πρόωρου θανάτου!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Άλλα οφέλη για την υγεία από την άσκηση σε τακτική βάση είναι τα εξής:

– Βελτιώνεται η ψυχική υγεία.
– Αυξάνεται η αυτοεκτίμηση/αυτοπεποίθηση.
– Έχετε καλύτερη ποιότητα του ύπνου και αυξημένα επίπεδα ενέργειας.
– Μειώνετε τον κίνδυνο άγχους και κατάθλιψης.
– Προστατεύετε τον εαυτό σας από την άνοια και τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Τι μετράει ως άσκηση;

Ως κανονική άσκηση ορίζονται περίπου τα 150 λεπτά αερόβιας γυμναστικής, μέτριας έντασης, την εβδομάδα.

Η αερόβια δραστηριότητα σε μέτρια ένταση ουσιαστικά σημαίνει άσκηση σε ένα επίπεδο που αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό και σας κάνει να ιδρώνετε. Αυτό περιλαμβάνει ένα πλήθος αθλημάτων, όπως, για παράδειγμα, το γρήγορο περπάτημα, το ελαφρύ τζόγκινγκ, την ποδηλασία, την κωπηλασία, την αερόμπικ στο νερό κ.ά.

Η κηπουρική, ο καθαρισμός του σπιτιού σας και άλλες καθημερινές δουλειές, όπως τα ψώνια, δεν υπολογίζονται στα 150 λεπτά της εβδομαδιαίας άσκησης, καθώς οι τεχνολογικές εξελίξεις έχουν κάνει αυτές τις δραστηριότητες λιγότερο απαιτητικές για το σώμα από ό,τι για τις προηγούμενες γενιές, αφού απαιτούν λιγότερη χειρωνακτική εργασία.

Ωστόσο, όσο λιγότερο χρόνο περνάτε καθιστοί τόσο καλύτερη θα είναι η υγεία σας. Η καθιστική ζωή αυξάνει τον κίνδυνο αύξησης του βάρους και της παχυσαρκίας, γεγονός που με τη σειρά του μπορεί επίσης να αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης χρόνιων παθήσεων, όπως οι καρδιαγγειακές νόσοι και ο διαβήτης.

Προφυλάξεις κατά την άσκηση

Υπάρχουν κάποιες προφυλάξεις που πρέπει να λαμβάνουν κατά την άσκηση τα άτομα με διαβήτη, ώστε να γυμνάζονται με ασφάλεια, για τη βέλτιστη, δυνατόν, υγεία τους.

– Η υπογλυκαιμία είναι πιθανή, εάν ένα άτομο που λαμβάνει φάρμακα μείωσης του σακχάρου τρώει πολύ λίγους υδατάνθρακες (φρούτα, γάλα, άμυλο) σε σχέση με το πόσο γυμνάζεται.

– Μην παίρνετε υπερβολική φαρμακευτική δόση μαζί με την άσκηση.

– Συνδυάστε την ισορροπημένη διατροφή και τα φάρμακά σας με την άσκησή σας.

– Όσοι δεν λαμβάνουν φάρμακα για τον διαβήτη δεν χρειάζεται να λαμβάνουν αυτές τις προφυλάξεις. Όλοι, όμως, πρέπει να πίνουν άφθονο νερό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση, για να παραμείνουν καλά ενυδατωμένοι.

Υπάρχουν επιπλέον προφυλάξεις που πρέπει να παίρνετε, εάν λαμβάνετε ινσουλίνη ή κάποιο από του στόματος φάρμακο για τον διαβήτη:

– Εάν το επίπεδο σακχάρου στο αίμα σας είναι μικρότερο από το κανονικό πριν από την άσκηση, πάρτε ένα σνακ με υδατάνθρακες πριν να ξεκινήσετε να αθλείστε.

– Εάν το επίπεδο σακχάρου στο αίμα σας είναι υψηλότερο από το κανονικό πριν από την άσκηση, ενδέχεται να μην είναι απαραίτητο να πάρετε ένα σνακ υδατανθράκων πριν από μια ελαφριά άσκηση, αλλά ίσως να χρειαστείτε επιπλέον υδατάνθρακες κατά τη διάρκεια της άσκησης ή μετά. Ελέγξτε το αίμα σας για να δείτε εάν το σάκχαρό σας μειώνεται σημαντικά μετά την άθληση και μιλήστε με τον γιατρό σας.

– Για μακρόχρονη άσκηση ή/και γυμναστική υψηλής έντασης, προγραμματίστε να έχετε μαζί σας επιπλέον σνακ με υδατάνθρακες.

– Να έχετε πάντα μια γρήγορη ενεργειακή τροφή με υδατάνθρακες, όπως δισκία γλυκόζης, όταν ασκείστε, σε περίπτωση που το σάκχαρο του αίματος πέσει πολύ χαμηλά και τα συμπτώματα υπογλυκαιμίας εμφανιστούν.

– Φορέστε μια μορφή ταυτότητας, με την οποία να επισημαίνετε ότι πάσχετε από διαβήτη, ιδιαίτερα αν ασκείστε μόνοι σας, έτσι ώστε να σας βοηθήσουν οι περαστικοί, σε περίπτωση που συμβεί κάτι αναπάντεχο.

ΠΗΓΕΣ:

– American Diabetes Association
– Mayo Clinic
– https://www.diabetes.co.uk/exercise-for-diabetics.html

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης