Ζήσης Ψάλλας

Το μέλι φαίνεται να είναι μια προτιμώμενη θεραπεία για τον βήχα ή το κρυολόγημα παρά τα φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή, σύμφωνα με μια ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο BMJ Evidence-Based Medicine.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το μέλι για να βοηθηθούν στην αντιμετώπιση του βήχα και του κρυολογήματος εδώ και πολλά χρόνια, αλλά η έρευνα σχετικά με την αποτελεσματικότητά του είναι μέχρι σήμερα «ανομοιογενής», αφήνοντας περιθώρια αμφιβολίας σχετικά με το κατά πόσο πραγματικά ανακουφίζει τα συμπτώματα του κρυολογήματος σε διάφορες ηλικιακές ομάδες, σε σύγκριση με άλλες επιλογές.

Η ανασκόπηση βασίστηκε σε 1.761 άτομα και 14 μελέτες, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι το μέλι είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία των συμπτωμάτων των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος – συμπεριλαμβανομένων των πονόλαιμων, της μπλοκαρισμένης μύτης, του βήχα και της γενικής συμφόρησης.

Ωστόσο, αν και το συμπέρασμα φαίνεται ελπιδοφόρο, οι μελέτες που περιλαμβάνονται έχουν χρηματοδοτηθεί από παραγωγούς μελιού, κάτι που μπορεί να έχει διαστρεβλώσει τα αποτελέσματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Εάν η βιβλιογραφία στην οποία βασίζεστε είναι κακή, δεν μπορείτε πραγματικά να πείτε πολλά για το θέμα εκτός από το ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα» είπε ο Gideon Meyerowitz-Katz, επιδημιολόγος από το Πανεπιστήμιο του Wollongong στην Αυστραλία, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη. «Σε αυτή την ανασκόπηση, το μεγαλύτερο μέρος της έρευνας φαίνεται να έχει ανησυχητικές ασυνέπειες και ορισμένα λάθη, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σχετικά με τα αποτελέσματα».

Όπως γνωρίζει οποιοσδήποτε έχει βιώσει κοινό κρυολόγημα, οι υπάρχουσες θεραπείες συχνά κάνουν μικρή διαφορά στη συνολική πορεία της ασθένειας. Το μέλι μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε καλύτερα και οι ερευνητές λένε ότι αξίζει να γίνουν κλινικές δοκιμές ελεγχόμενες με εικονικό φάρμακο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η μετα-ανάλυση έγινε σωστά αλλά η ποιότητα των μελετών για τον ρόλο που παίζει το μέλι στις λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος και στον βήχα φαίνεται να είναι πολύ χαμηλή. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε πραγματικά να πούμε ότι είμαστε σίγουροι ότι το μέλι βοηθά» είπε ο Meyerowitz-Katz.

Μερικές φορές οι καλύτερες θεραπείες είναι αυτές που η φύση έχει ήδη προσφέρει αλλά απαιτείται περισσότερη έρευνα σχετικά με το μέλι.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης