Θάνος Ξυδόπουλος

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nutrients» από ερευνητές του Loma Linda University Health βρήκε ότι η κατανάλωση κόκκινων και μεταποιημένων κρεάτων – ακόμη και σε μικρές ποσότητες – αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες και ιδιαίτερα από καρδιαγγειακές παθήσεις.

Ο Saeed Mastour Alshahrani, βασικός συγγραφέας της μελέτης και διδακτορικός φοιτητής, δήλωσε ότι η έρευνα συμπληρώνει ένα σημαντικό κενό. 

H μελέτη περιέλαβε περίπου 96.000 άνδρες και γυναίκες, μέλη της Χριστιανικής Εκκλησίας Αντβεντιστών της Εβδόμης Ημέρας στις ΗΠΑ και στον Καναδά. Οι Αντβεντιστές είναι ένας μοναδικός πληθυσμός, καθώς περίπου το 50% είναι χορτοφάγοι και οι υπόλοιποι καταναλώνουν κρέας σε μικρές ποσότητες. Αυτό επέτρεψε στους ερευνητές να διερευνήσουν την επίδραση των χαμηλών επιπέδων κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος σε σύγκριση με τη μηδενική πρόσληψη σε έναν μεγάλο πληθυσμό.

Η μελέτη αξιολόγησε τους θανάτους περισσοτέρων από 7.900 ατόμων για μια περίοδο 11 ετών. Η διατροφή αξιολογήθηκε με ερωτηματολόγιο συχνότητας τροφής και τα στοιχεία για την έκβαση της θνησιμότητας ελήφθησαν από τα εθνικά δεδομένα. Από τα άτομα που κατανάλωναν κρέας, το 90% κατανάλωνε λιγότερο από 56 γραμμάρια κόκκινο κρέας ημερησίως. 

Επιβλαβές το κόκκινο κρέας

Σχεδόν 2.600 από τους αναφερόμενους θανάτους οφείλονταν σε καρδιαγγειακές παθήσεις και περισσότεροι από 1.800 οφείλονταν σε καρκίνο.

Το κρέας που έχει επεξεργαστεί για να βελτιώσει τη γεύση μέσω της ωρίμανσης, του καπνίσματος ή του αλατιού (όπως το ζαμπόν και το σαλάμι) δεν μπορούσε να συνδεθεί σημαντικά με τον κίνδυνο θνησιμότητας, πιθανώς λόγω του πολύ μικρού ποσοστού του πληθυσμού που κατανάλωνε αυτό το κρέας. Ωστόσο, η συνολική πρόσληψη κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος συνδέθηκε με υψηλότερο κίνδυνο θανάτων τόσο συνολικά όσο και λόγω καρδιαγγειακών παθήσεων.

Η νέα μελέτη υποστηρίζει ένα σημαντικό ερευνητικό έργο επιβεβαιώνοντας τις πιθανές επιπτώσεις των κόκκινων και μεταποιημένων κρεάτων στην υγεία.