Ζήσης Ψάλλας

Υπάρχουν κύτταρα στο έντερό μας που μπορούν να διακρίνουν τη ζάχαρη από τα τεχνητά γλυκαντικά. Η διάκριση αυτή γίνεται γίνεται από τον πεπτικό σωλήνα, και πιο συγκεκριμένα στο πάνω άκρο του εντέρου, ακριβώς μετά το στομάχι, σύμφωνα με έρευνα με επικεφαλής τον Diego Bohórquez, αναπληρωτή καθηγητή ιατρικής και νευροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Duke. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έχοντας ανακαλύψει κύτταρα του εντέρου που ονομάζεται νευρόποδα, ο Bohórquez με τους συνεργάτες του επιδιώκει να μάθει το ρόλο αυτού του κυττάρου ως σύνδεση μεταξύ αυτού που βρίσκεται μέσα στο έντερο και της επιρροής του στον εγκέφαλο. 

 Τα νευρόποδα μπορούν να επικοινωνούν με νευρώνες μέσω γρήγορων συναπτικών συνδέσεων και κατανέμονται σε όλη την επένδυση του άνω εντέρου. Εκτός από την παραγωγή ορμονικών σημάτων, τα οποία είναι σχετικά αργής δράσης, η ερευνητική ομάδα του Bohórquez έδειξε ότι αυτά τα κύτταρα παράγουν επίσης σήματα νευροδιαβιβαστών ταχείας δράσης που φτάνουν στο πνευμονογαστρικό νεύρο και μετά στον εγκέφαλο μέσα σε χιλιοστά του δευτερολέπτου.

Χρησιμοποιώντας εργαστηριακά οργανοειδή από κύτταρα ποντικού και ανθρώπου για να αναπαραστήσουν το λεπτό έντερο και το δωδεκαδάκτυλο (άνω έντερο), οι ερευνητές έδειξαν σε ένα πείραμα ότι η πραγματική ζάχαρη διεγείρει μεμονωμένα κύτταρα νευρόποδων να απελευθερώσουν το γλουταμικό ως νευροδιαβιβαστή. Η τεχνητή ζάχαρη πυροδότησε την απελευθέρωση ενός διαφορετικού νευροδιαβιβαστή, του ATP (τριφωσφορική αδενοσίνη) -το ATP είναι το μόριο που δίνει ενέργεια στα κύτταρα αλλά αποτελεί επίσης και ένα σημαντικό εξωκυτταρικό σηματοδοτικό μόριο τόσο στο περιφερικό όσο και στο κεντρικό νευρικό σύστημα..

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πολλοί άνθρωποι παλεύουν με την επιθυμία για ζάχαρη και τώρα έχουμε καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο το έντερο αισθάνεται τα σάκχαρα (και γιατί τα τεχνητά γλυκαντικά δεν περιορίζουν αυτές τις λιγούρες), δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Kelly Buchanan.

Σε μελλοντική εργασία, ο Bohórquez θέλει να εξετάσει εάν τα νευρόποδα αναγνωρίζουν και άλλα μακροθρεπτικά συστατικά. «Μπορούμε να αλλάξουμε τη συμπεριφορά ενός ποντικιού από το έντερο», είπε ο Bohórquez, κάτι που του δίνει ελπίδα για νέες θεραπείες που στοχεύουν το έντερο.

H μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Neuroscience.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης