Ζήσης Ψάλλας

Οι χορτοφάγοι που παίρνουν ως συμπλήρωμα διατροφής κρεατίνη, απολαμβάνουν βελτιωμένη λειτουργία του εγκεφάλου, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Η έρευνα παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Φυσιολογικής Εταιρείας (APS) στο Experimental Biology 2019, στο Ορλάντο, της Φλόριντας.

Η κρεατίνη είναι μια ουσία που αποθηκεύεται στους μυς και τον εγκέφαλό μας, η οποία βοηθά στην κατασκευή άπαχου μυός.

Εκτός από το γεγονός ότι παράγεται από το ανθρώπινο σώμα, η κρεατίνη απαντάται φυσικά και στα κρέατα και τα θαλασσινά αλλά και σε μικρότερες ποσότητες, σε γαλακτοκομικά προϊόντα.

Τα άτομα που δεν τρώνε ζωικά προϊόντα έχουν γενικά χαμηλότερα επίπεδα κρεατίνης στον εγκέφαλο από τα άτομα που καταναλώνουν κρέας.

Ερευνητές από το Stetson University, στη Φλόριντα, εξέτασαν εθελοντές χορτοφάγους καθώς και αυτούς που έτρωγαν μέχρι 10 ή παραπάνω από 10 μερίδες βοείου, κοτόπουλου, χοιρινού ή ψαριού κάθε εβδομάδα.  Οι εθελοντές χωρίστηκαν σε δύο ομάδες που επιλέχθηκαν τυχαία. Η μια ομάδα λάμβανε καθημερινά συμπλήρωμα κρεατίνης για τέσσερις εβδομάδες, και η άλλη ομάδα όχι.

Πριν και μετά τη δοκιμή, όλοι οι συμμετέχοντες έλαβαν τη δοκιμασία ImPACT, μια ευρέως χρησιμοποιούμενη τυποποιημένη μέτρηση της νευρογνωστικής λειτουργίας.

Η ομάδα των χορτοφάγων που λάμβαναν τα συμπληρώματα σημείωσε υψηλότερη βαθμολογία στη δοκιμή ImPACT στο τέλος της μελέτης από ό, τι η ομάδα που έτρωγε 10 ή περισσότερες μερίδες κρέατος, πουλερικών ή θαλασσινών την εβδομάδα.

«Αυτοί που έτρωγαν κρέας δεν παρουσίασαν σημαντική βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας μετά τα συμπληρώματα επειδή τα επίπεδα κρεατίνης τους ήταν ήδη αυξημένα [από τη διατροφή τους]», εξήγησε η Kaitlyn Smith, πρώτη συγγραφέας της μελέτης.

«Πρόκειται για μια πιλοτική μελέτη για μελλοντική έρευνα στον τομέα της γνωστικής λειτουργίας, και συγκεκριμένα στους χορτοφάγους, καθώς [υπάρχει] μια στροφή προς εναλλακτικές λύσεις χωρίς κρέας και γαλακτοκομικά στην κοινωνία», πρόσθεσε η Smith.