Ζήσης Ψάλλας

Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να γίνουν η δίαιτα που επιλέγουν οι άνθρωποι που τρέχουν, καθώς θυσιάζουν τη διατροφή για την ευκολία.

Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου στους άνδρες. Και σε μια άλλη μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ενήλικες με τη χαμηλότερη ποιότητα διατροφής που καταναλώνουν την υψηλότερη ποσότητα υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων έχουν αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις και θάνατο.

Τι είναι όμως τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα; Κάντε μια βόλτα σε οποιονδήποτε διάδρομο παντοπωλείου και πιθανότατα θα δείτε πολλά από αυτά. «Θα μπορούσαμε να τα θεωρήσουμε ως ένα τρόφιμο τύπου καινοτομίας -κάτι που δεν μοιάζει με το πώς μπορεί να μοιάζει ένα τρόφιμο στη φύση», λέει η Kate Zeratsky, εγγεγραμμένη διαιτολόγος-διατροφολόγος της Mayo Clinic.

Σκεφτείτε τα τρόφιμα ως τρεις απλές κατηγορίες. Τα μη επεξεργασμένα, ολόκληρα τρόφιμα είναι τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, το ρύζι, το κρέας και τα αυγά. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα καλύπτουν μια μεγάλη γκάμα και περιλαμβάνουν τα τυριά, τα κονσερβοποιημένα λαχανικά με προσθήκη αλατιού, τα κονσερβοποιημένα φρούτα με προσθήκη ζάχαρης και το κρέας διατηρημένο με αλάτι. Και τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να έχουν πρόσθετα χρώματα, σάκχαρα, άλατα και συντηρητικά που δεν προσθέτουν καμία θρεπτική αξία.

«Αυτά τα τρόφιμα μάλλον δεν αντιπροσωπεύουν ολόκληρους τύπους τροφίμων», λέει η Zeratsky. «Πιθανόν να έχουν διαφορετική εμφάνιση και ένα παράδειγμα μπορεί να είναι ένα τυρογαριδάκι». Άλλα; Σνακ κέικ, κοτομπουκιές, σόδες, πατατάκια, κατεψυγμένα δείπνα, και ο κατάλογος συνεχίζεται. Βολικά και εύγευστα; Ναι. Θρεπτικά; Όχι και τόσο.

«Έτσι, στον πολυάσχολο τρόπο ζωής μας, αντί να στρέφεστε σε εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, σκεφτείτε πιο υγιεινά κονσερβοποιημένα ή κατεψυγμένα τρόφιμα», λέει η Zeratsky.