Θάνος Ξυδόπουλος

Μια βρετανική ανασκόπηση βρήκε ότι η βιταμίνη D φαίνεται να χρειάζεται το ασβέστιο για να ασκήσει το προληπτικό της αποτέλεσμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μετα-ανάλυση περιέλαβε 28 μελέτες και βρήκε ότι οι άνθρωποι με υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα τους είναι όντως λιγότερο πιθανό να πάθουν κάταγμα οστού μέσα στα επόμενα 5-15 χρόνια αλλά τα συμπληρώματα βιταμίνης D από μόνα τους δεν ωφελούν.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή επιδημιολογίας Robert Clarke του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ανέλυσαν 11 μελέτες παρατήρησης που παρακολούθησαν 34.243 άτομα για αρκετά χρόνια (39.141 συμμετέχοντες, 6.278 συνολικά κατάγματα και 2.367 κατάγματα ισχίου).

Διαπιστώθηκε ότι όσο υψηλότερη ήταν η συγκέντρωση της βιταμίνης D στο αίμα, τόσο μικρότερος ήταν ο κίνδυνος κατάγματος. Για κάθε υψηλότερη συγκέντρωση κατά 10,0 ng / mL στη βιταμίνη D, και συγκεκριμένα στο μόριο 25(OH)D, υπήρχε μείωση των καταγμάτων γενικά κατά 7% και μείωση των καταγμάτων ισχίου κατά 20%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκτός από τις παραπάνω μελέτες παρατήρησης, οι ερευνητές περιέλαβαν άλλες 11 κλινικές μελέτες ελεγχόμενες με εικονικό φάρμακο (34.243 συμμετέχοντες, 2.843 συνολικά κατάγματα, 740 κατάγματα ισχίου) στις οποίες είχε χορηγηθεί βιταμίνη D (ημερήσια ή διαλείπουσα δόση 400-30.000 IU) αποδίδοντας μια μέση διαφορά στη συγκέντρωση της 25(OH)D κατά 8,4 ng / mL). Δεν βρέθηκε μειωμένος κίνδυνος για κάταγμα λόγω των συμπληρωμάτων βιταμίνης D.

Δεν υπήρξαν ενδείξεις ότι η βιταμίνη D από μόνη της μειώνει τον κίνδυνο κατάγματος αλλά πρέπει να σημειωθεί ότι οι δοκιμές περιορίστηκαν από την διαλείπουσα δοσολογία και τις χαμηλές ημερήσιες δόσεις της βιταμίνης D.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μετα-ανάλυση περιέλαβε επίσης 6 κλινικές μελέτες ελεγχόμενες με εικονικό φάρμακο (49.282 συμμετέχοντες, 5.449 συνολικά κατάγματα και 730 κατάγματα ισχίου) που περιέλαβε τόσο συμπληρώματα βιταμίνης D (ημερήσιες δόσεις 400-800 IU, που αύξησαν τη συγκέντρωση της 25(OH)D κατά 9,2 ng / mL) όσο και ασβεστίου (ημερήσιες δόσεις 1000-1200 mg), 

Διαπιστώθηκε ότι όσοι λάμβαναν το συνδυασμό των δύο συμπληρωμάτων, είχαν κατά μέσο όρο 6% μικρότερο κίνδυνο οποιουδήποτε κατάγματος και 16% μικρότερο κίνδυνο  κατάγματος του ισχίου, σε σχέση με όσους δεν λάμβαναν καθόλου συμπληρώματα D και ασβεστίου ή με όσους είχαν λάβει εικονικά χάπια.

Η ανασκόπηση δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Network Open.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης