Ζήσης Ψάλλας
Σε νέα έρευνα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η παραγωγή εκτρεφόμενου σολομού οδηγεί σε απώλεια αρκετών βασικών διαιτητικών θρεπτικών συστατικών. Λένε ότι η άμεση κατανάλωση περισσότερων άγριων ειδών ζωοτροφών θα μπορούσε να ωφελήσει την υγεία μας, ενώ θα μειώσει τη ζήτηση της υδατοκαλλιέργειας για πεπερασμένους θαλάσσιους πόρους. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Nature Food.
Οι ερευνητές ανέλυσαν τη ροή των θρεπτικών ουσιών από τα βρώσιμα είδη άγριων ψαριών που χρησιμοποιούνται ως ζωοτροφές, στον εκτρεφόμενο σολομό. Βρήκαν μείωση σε έξι από τα εννέα θρεπτικά συστατικά στα φιλέτα σολομού -ασβέστιο, ιώδιο, σίδηρο, ωμέγα-3, βιταμίνη Β12 και βιταμίνη Α, ενώ ήταν αυξημένα τα επίπεδα σεληνίου και ψευδαργύρου.
Τα περισσότερα ψάρια άγριας διατροφής πληρούσαν τις διατροφικές συστάσεις σε μικρότερες μερίδες από τον εκτρεφόμενο σολομό Ατλαντικού, συμπεριλαμβανομένων των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία έχουν συνδεθεί με μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων και άλλου οφέλους για την υγεία.
«Αυτό που βλέπουμε είναι ότι τα περισσότερα είδη άγριων ψαριών που χρησιμοποιούνται ως τροφή έχουν παρόμοια ή μεγαλύτερη πυκνότητα και εύρος μικροθρεπτικών συστατικών από τα φιλέτα εκτρεφόμενου σολομού», δήλωσε ο συγγραφέας, Δρ. David Willer, από το Τμήμα Ζωολογίας του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ. «Ενώ εξακολουθούν να απολαμβάνουν να τρώνε σολομό και να υποστηρίζουν τη βιώσιμη ανάπτυξη στον τομέα, οι άνθρωποι θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να τρώνε μεγαλύτερη ποικιλία άγριων ειδών ψαριών όπως σαρδέλα, σκουμπρί και γαύρο, για να πάρουν περισσότερα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά κατευθείαν στο πιάτο τους».
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το 71% των ενηλίκων έχει ανεπαρκή βιταμίνη D το χειμώνα ενώ τα έφηβα κορίτσια και οι γυναίκες έχουν συχνά ανεπάρκεια ιωδίου, σεληνίου και σιδήρου. Ωστόσο, ενώ το 24% των ενηλίκων έτρωγε σολομό εβδομαδιαίως, μόνο το 5,4% έτρωγε σκουμπρί, το 1% αντζούγιες και το 0,4% ρέγγα. «Το να κάνουμε μερικές μικρές αλλαγές στη διατροφή μας σχετικά με τον τύπο των ψαριών που τρώμε μπορεί να βοηθήσει πολύ στις ελλείψεις και στην αύξηση της υγείας τόσο του πληθυσμού όσο και του πλανήτη μας», είπε ο Willer.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η απευθείας κατανάλωση του 1/3 των σημερινών ψαριών άγριας τροφής θα ήταν ένας πιο αποτελεσματικός τρόπος για τη μεγιστοποίηση των θρεπτικών συστατικών από τη θάλασσα.
Τα άγρια ψάρια που μελετήθηκαν περιλάμβαναν γαύρο Ειρηνικού και Περού, ρέγγα Ατλαντικού, σκουμπρί, παπαλίνα και προσφυγάκι -όλα διατίθενται στο εμπόριο. Η ομάδα διαπίστωσε ότι αυτά τα έξι είδη ζωοτροφών περιείχαν μεγαλύτερη, ή παρόμοια, συγκέντρωση θρεπτικών συστατικών όπως τα φιλέτα σολομού εκτροφής. Οι ποσότητες ασβεστίου ήταν πάνω από πέντε φορές υψηλότερες στα φιλέτα ψαριών άγριας ζωοτροφής από τα φιλέτα σολομού, το ιώδιο ήταν τέσσερις φορές υψηλότερο και ο σίδηρος, τα ωμέγα-3, η βιταμίνη Β12 και η βιταμίνη Α ήταν πάνω από 1,5 φορές υψηλότερες. Τα είδη άγριων ζωοτροφών και ο σολομός είχαν συγκρίσιμες ποσότητες βιταμίνης D.
Ο ψευδάργυρος και το σελήνιο βρέθηκαν να είναι υψηλότερα στον σολομό από τα άγρια είδη ζωοτροφών. Οι ερευνητές λένε ότι αυτές οι επιπλέον ποσότητες οφείλονται σε άλλα συστατικά ζωοτροφών σολομού και αποτελούν πραγματικό σημάδι προόδου στον τομέα του σολομού.