Ζήσης Ψάλλας 

Οι άνθρωποι που τρώνε συνήθως κρέας άλλαξαν την επιλογή τους σε χορτοφαγικά γεύματα όταν τα μενού ήταν κατά 75% χορτοφαγικά, αλλά όχι όταν ήταν κατά 50% ή 25% χορτοφαγικά.Ως εκ τούτου, οι κρεατοφάγοι μπορούν να αλλάξουν τις προτιμήσεις τους όταν τους δίνονται αρκετές επιλογές για να διαλέξουν.

Αυτή η μελέτη στην οποία συμμετείχαν η Δρ. Μπεθ Πάρκιν από το Πανεπιστήμιο του Γουέστμινστερ και η Δρ. Σόφι Άτγουντ από το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Πόρων υποδηλώνει ότι ο τομέας των υπηρεσιών τροφίμων μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην προώθηση πιο υγιεινών επιλογών και φιλικών προς το περιβάλλον. Η ερευνητική ομάδα υποστηρίζει ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζεται η επιλογή στον καταναλωτή χωρίς να χρειάζεται αυτός να πειστεί συνειδητά για τα οφέλη μιας φιλοπεριβαλλοντικής δίαιτας.

Η ερευνητική ομάδα αξιολόγησε το πώς η αύξηση της διαθεσιμότητας των χορτοφαγικών γευμάτων σε σχέση με το κρέας επηρεάζει την επιλογή των ανθρώπων που συνήθως τρώνε κρέας. 

Η μελέτη τυχαιοποίησε τους συμμετέχοντες σε μενού που περιείχαν διαφορετικές αναλογίες κρέατος και χορτοφαγικών πιάτων για να καθορίσει πόση ακριβώς ποσότητα κρέατος απαιτείται για την προώθηση υγιεινών και βιώσιμων επιλογών. Θεωρείται ότι η διαθεσιμότητα μπορεί να αυξήσει την επιλογή των χορτοφαγικών τροφίμων προτείνοντας σιωπηρά πρότυπα συμπεριφοράς ή παρέχοντας στους καταναλωτές ένα ευρύτερο φάσμα επιθυμητών επιλογών.

Οι βιομηχανίες κρέατος και γαλακτοκομικών είναι οι μεγάλοι ρυπαντές που ευθύνονται για περίπου το 25% των παγκόσμιων εκπομπών ρύπων και, εάν αφεθούν χωρίς αμφισβήτηση, ο αντίκτυπος του συστήματος τροφίμων θα εμπόδιζε να επιτευχθούν οι στόχοι που έχει θέσει η συμφωνία του Παρισιού. Οι σταδιακές αλλαγές στη διατροφή μπορούν να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στις εκπομπές άνθρακα όταν εφαρμόζονται σε μεγάλη κλίμακα, με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση των εγχώριων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Η Πάρκιν, επικεφαλής της μελέτης από το Πανεπιστήμιο του Γουέστμινστερ, είπε ότι «αυτή η παρέμβαση δείχνει τη δυνατότητα που έχει ο τομέας των υπηρεσιών τροφίμων στη δημιουργία μετατοπίσεων μεγάλης κλίμακας για να ενθαρρύνει τους κρεατοφάγους να αλλάξουν τις προτιμήσεις τους. Τα ευρήματα παρέχουν μια πρακτική οδηγία για ποιο ποσοστό τροφίμων θα πρέπει να είναι χορτοφαγικό για να  ενθαρρύνει βιώσιμες διατροφικές συμπεριφορές».

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Journal of Environmental Psychology.