Ζήσης Ψάλλας
Η υψηλότερη πρόσληψη λιπαρών γαλακτοκομικών προϊόντων δεν σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου βρήκε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο PLoS Medicine.
Ο Δρ. Matti Marklund από το Johns Hopkins και το Πανεπιστήμιο της Ουψάλας δήλωσε ότι με την αύξηση της κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων παγκοσμίως, απαιτείται καλύτερη κατανόηση των επιπτώσεων στην υγεία.
Οι ερευνητές είπαν ότι πολλές μελέτες βασίστηκαν σε ερωτηματολόγια που απαιτούν οι συμμετέχοντες να θυμούνται τι τρώνε. Αντί αυτού, μέτρησαν τα επίπεδα ορισμένων λιπαρών οξέων στο αίμα που δίνει μια πιο αντικειμενική μέτρηση της πρόσληψης του γαλακτοκομικού λίπους.
Μια διεθνής συνεργασία ερευνητών από τη Σουηδία, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία αξιολόγησε την κατανάλωση λιπαρών από τα γαλακτοκομικά προϊόντα σε 4.150 Σουηδούς 60 ετών, μετρώντας τα επίπεδα συγκεκριμένων λιπαρών οξέων στο αίμα που βρίσκεται κυρίως στα γαλακτοκομικά και επομένως μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αντικατοπτρίσει την πρόσληψη του λίπους από τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν, κατά μέσο όρο, για 16,6 χρόνια για να δουν πόσοι είχαν καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά επεισόδια και άλλα σοβαρά επεισόδια και πόσοι πέθαναν από οποιαδήποτε αιτία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Μετά τη στατιστική προσαρμογή για άλλους γνωστούς παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως η ηλικία, το εισόδημα, ο τρόπος ζωής, οι διατροφικές συνήθειες και άλλες ασθένειες, ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου ήταν ο χαμηλότερος για εκείνους με υψηλά επίπεδα γαλακτοκομικών λιπαρών. Εκείνοι με τα υψηλότερα επίπεδα δεν είχαν αυξημένο κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες.
Ο συνδυασμός αυτών των αποτελεσμάτων με 17 άλλες μελέτες που περιελάμβαναν σχεδόν 43.000 άτομα από τις ΗΠΑ, τη Δανία και το Ηνωμένο Βασίλειο επιβεβαίωσαν αυτά τα ευρήματα σε άλλους πληθυσμούς.
Η συν-συγγραφέας Δρ. Kathy Trieu από το George Institute for Global Health, είπε ότι η κατανάλωση ορισμένων γαλακτοκομικών τροφίμων, ιδίως ζυμωμένων προϊόντων, έχει συνδεθεί με οφέλη για την καρδιά.
“Τα αυξανόμενα στοιχεία υποδηλώνουν ότι ο αντίκτυπος στην υγεία των γαλακτοκομικών τροφίμων μπορεί να εξαρτάται περισσότερο από τον τύπο -τυρί, γιαούρτι, γάλα και βούτυρο- και όχι από την περιεκτικότητα σε λιπαρά, γεγονός που έχει προκαλέσει αμφιβολίες εάν η αποφυγή των γαλακτοκομικών λιπαρών συνολικά είναι ευεργετική για την καρδιαγγειακή υγεία”, είπε η Trieu.