Ζήσης Ψάλλας

Σε μια τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη δοκιμή, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση καρυδιών καθημερινά ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής συσχετίστηκε με αυξήσεις ορισμένων βακτηρίων που μπορούν να συμβάλουν στην καλή υγεία. Επιπλέον, αυτές οι αλλαγές στα βακτήρια του εντέρου σχετίζονται με βελτιώσεις σε ορισμένους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Υπάρχει πολλή δουλειά που γίνεται στην υγεία των εντέρων και πώς επηρεάζει τη γενική υγεία», δήλωσε η Penny Kris-Etherton, διακεκριμένη καθηγήτρια διατροφής στο Penn State. 

Οι ερευνητές περιέλαβαν 42 συμμετέχοντες που ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, ηλικίας μεταξύ 30 και 65 ετών. Πριν αρχίσει η μελέτη, οι συμμετέχοντες ακολούθησαν την τυπική αμερικανική δίαιτα για δύο εβδομάδες. Μετά από αυτή τη δίαιτα “run-in”, χωρίστηκαν τυχαία σε τρεις ομάδες με τη διατροφή τους να έχει λιγότερα κορεσμένα λιπαρά από τη δίαιτα.

Μία δίαιτα συμπεριέλαβε ολόκληρα καρύδια, μια δεύτερη την ίδια ποσότητα άλφα-λινολενικού οξέος (ALA) και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων που βρίσκεται στα καρύδια (αλλά χωρίς καρύδια) και η τρίτη περιέλαβε μονοακόρεστο ελαϊκό οξύ που αντικατέστησε μέρος του ALA που βρίσκεται στα καρύδια (χωρίς πάλι να υπάρχουν καρύδια). Και στις τρεις δίαιτες, τα καρύδια ή τα φυτικά έλαια αντικατέστησαν κορεσμένα λιπαρά της τυπικής αμερικανικής διατροφής και όλοι οι συμμετέχοντες ακολούθησαν τη δίαιτα για έξι εβδομάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για να αναλύσουν τα βακτήρια στο γαστρεντερικό σωλήνα, οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα κοπράνων 72 ώρες πριν οι συμμετέχοντες τερματίσουν τη δίαιτα “run-in” και καθεμία από τις τρεις περιόδους διατροφής μελέτης.

Ένας από αυτούς του πληθυσμούς είναι τα Roseburia που έχουν συσχετιστεί με την προστασία της επένδυσης του εντέρου. Είδαμε επίσης εμπλουτισμό στα Eubacteria eligens και στα Butyricicoccus.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η διατροφή με καρύδια συσχετίστηκε με αλλαγές στα βακτήρια του εντέρου και παραγόντων κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Τα Eubacterium eligens συνδέθηκαν αντιστρόφως με μεταβολές σε διάφορες μετρήσεις της πίεσης του αίματος. Επίσης, μεγαλύτεροι αριθμοί Lachnospiraceae συσχετίστηκαν με μείωση της αρτηριακής πίεσης, της ολικής χοληστερόλης και της μη HDL χοληστερόλης.

Δεν υπήρξαν σημαντικοί συσχετισμοί μεταξύ αλλαγών των βακτηρίων και παραγόντων κινδύνου για καρδιακή νόσο στις άλλες δύο δίαιτες.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Journal of Nutrition.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης