Ζήσης Ψάλλας
Μια ομάδα επιστημόνων ολοκλήρωσε την πρώτη μεγάλης κλίμακας εκτίμηση για το πόσα ζωντανά μικρόβια καταναλώνουν καθημερινά οι Αμερικανοί. Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στο Journal of Nutrition.
Για να κάνουν την εκτίμηση, οι επιστήμονες στράφηκαν σε μια καθιερωμένη βάση δεδομένων για την υγεία και τη διατροφή των ΗΠΑ, την Εθνική Έρευνα Εξέτασης Υγείας και Διατροφής (NHANES). Ενώ αυτή η βάση δεδομένων περιέχει εκτενείς πληροφορίες για τα τρόφιμα που καταναλώνουν καθημερινά οι Αμερικανοί, δεν διαθέτει πληροφορίες για το πόσα ζωντανά μικρόβια περιέχουν αυτά τα τρόφιμα.
Ως πρώτο βήμα, οι ειδικοί της επιστήμης των τροφίμων και της ζύμωσης ανέθεσαν σε κάθε τρόφιμο στη βάση δεδομένων ένα εκτιμώμενο εύρος ζωντανών μικροβίων ανά γραμμάριο, δημιουργώντας κατηγορίες τροφίμων με χαμηλά, μεσαία και υψηλά επίπεδα ζωντανών μικροβίων. Τα τρόφιμα στην υψηλή κατηγορία, πάνω από 107 μονάδες σχηματισμού αποικιών ανά γραμμάριο (cfu/g) ήταν κυρίως γαλακτοκομικά τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως γιαούρτι, και τουρσιά. Τα φρέσκα, φρούτα και λαχανικά είναι επίσης καλές πηγές ζωντανών μικροοργανισμών, που αντιπροσωπεύονται στην μεσαία κατηγορία (104 έως 107 cfu/g).
Χρησιμοποιώντας τα δεδομένα NHANES από το 2001 έως το 2018 για σχεδόν 75.000 παιδιά και ενήλικες, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι περίπου το 20% των παιδιών και το 26% των ενηλίκων κατανάλωναν τρόφιμα με υψηλά επίπεδα ζωντανών μικροοργανισμών στη διατροφή τους.
Η δημοσίευση αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης παγκόσμιας προσπάθειας μεταξύ των επιστημόνων να καθορίσουν πώς τα ζωντανά διατροφικά μικρόβια μπορούν να συμβάλλουν στην υγεία. Οι μικροοργανισμοί που ποσοτικοποιήθηκαν σε αυτή τη μελέτη δεν είναι απαραίτητα προβιοτικά. Εξ ορισμού, ένα προβιοτικό πρέπει να είναι καλά καθορισμένο και να έχει αποδεδειγμένο όφελος για την υγεία σε μια ποσοτικοποιημένη δόση.
Σύμφωνα με τον συν-συγγραφέα καθηγητή Colin Hill, από το University of College Cork, στην Ιρλανδία, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα μικρόβια που τρώμε επηρεάζουν την υγεία μας. «Όταν σκεφτόμαστε τα μικρόβια στο φαγητό μας, συχνά σκεφτόμαστε είτε τα τροφιμογενή παθογόνα που προκαλούν ασθένειες ή τα προβιοτικά που παρέχουν τεκμηριωμένο όφελος για την υγεία. Αλλά είναι σημαντικό να διερευνήσουμε επίσης διατροφικά μικρόβια που καταναλώνουμε σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση ή είναι αμαγείρευτα».